Dél-Fejér esélye: ha győz a Jobbik, megkezdődik az M8-as építése

Árgyelán János szerint alkalmat a térség jelenlegi parlamenti képviselete.

Milyen állapotban van jelenleg Dél-Fejér?

Felcsút és Székesfehérvár közelségéből azt gondolná az ember, hogy Dél-Fejér is dinamikusan fejlődik, és nem a leszakadó térségek között tartják számon, ezzel szemben most nagyobb a különbség Dél-Fejér és a Dunántúl fejlett térségei, vagy épp Székesfehérvár között, mint az elmúlt 20 évben bármikor. Hiába álltak rendelkezésre TOP-források, jelentős javulást nem sikerült elérni. Nem telepedtek meg nagy, munkalehetőséget, európai béreket biztosító cégek, de nem tudtak megerősödni a mikro-ki és középvállalkozások sem, pedig a Jobbik szerint a kiemelt szerepük van a magyar gazdaságban a mikrovállalkozásoknak, és a támogatásuk rendkívül fontos a számunkra. Bár a kampány közeledtével átadtak EU-s pénzekből megvalósult projekteket, felújítottak művelődési házakat, tataroztak rendelő intézeteket, valós fordulat, valós változás azonban nem történt a Dél-Fejér lakóinak az életében.

Milyen területeken várnak javulást az itt élők?

Ha csak a statisztikai adatokat nézzük, akkor mondhatjuk, hogy csökkent a munkanélküliség, de ha a számok mögé nézünk, akkor láthatjuk a valóságot. Egyrészt nem valós, értékteremtő munkahelyek jöttek létre itt, a közmunkaprogramok szívtak fel sok állástalan embert. Másrészt Dél-Fejér számos településéről, akár a megye legtávolabbi pontjairól (például Igar, Káloz, Sárbogárd, Cece, vagy Vajta) több órát ingáznak az emberek, hogy a székesfehérvári nagyüzemekben, multinacionális cégeknél munkát vállaljanak. Én úgy gondolom, hogy helyben kell valódi munkahelyeket teremteni, hogy Dél-Fejérben találjanak az emberek megélhetést.

Amit személyes találkozóimon szinte az összes településen elmondtak nekem a lakosok, illetve a polgármesterekkel, civilszervezetekkel való egyeztetés során is számtalanszor hallottam, hogy azokon a településeken, ahol nem sikerült tartós rendőri jelenlétet biztosítani, ott a közbiztonság nem javult.

A Jobbik kiemelt célja, hogy biztonság és rend legyen! Ezt az elvet képviseljük 2010 óta, változtatás nélkül.

A közbiztonság megteremtése még mindig Dél-Fejér, és az áprilisban megválasztott képviselő előtt áll. Ez a kihívás az én gondom lesz, nekem megoldani.

Lapunk is foglalkozott már azzal, hogy Dél-Fejérben milyen kirívó a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Az egészségügy terén érezni javulást?

A választókerületben nincs kórház, Dunaújváros és Székesfehérvár fogadja a betegeket Dél-Fejérből, illetve fogadná, ha nem lennének több hetes, hónapos várólisták, és nemcsak szakellátásra, hanem diagnosztikára is, például egy vérvételre is nehéz bejutni. Viszont valóban mindenkit érintő kiemelt probléma Dél-Fejérben a háziorvosok hiánya, 2017-es adatok szerint 17 hosszútávon betöltetlen praxis volt a térség településein. Itt van az egész Dunántúlon a legégetőbb helyzet. A helyzetet súlyosbítja, hogy a még praktizáló háziorvosok is nyugdíjasok, vagy nyugdíjkorhatárhoz közelítenek. Egy-két éven belül katasztrofális helyzet állhat elő az alapellátásban. Persze, ezt a problémát csakis országos szinten lehet megoldani, európai szintű bérezésre van szükség az orvosok esetében is. Teljesen érthető az egyén és a család szempontjából, ha egy olyan helyen találja meg a boldogulását, ahol 10-szer annyit kereshet, mint itthon. Így a többség a kivándorlás mellett dönt. Ezt a helyzetet rendezni kell.

Aki azt hinné, hogy legalább nyugaton javul a helyzet, annak csalatkoznia kell

Az Orbán-Mészáros dinasztia uradalmának központjában, Fejér megyében sem élnek sokkal jobb körülmények között az alattvalók. Hiába is gondoljuk azt, hogy Felcsút közelsége segít az egyszeri adófizetők helyzetén: a megyében 16 praxisban még mindig nincs háziorvos - és ez csak roosszabb lesz.

A Jobbik ezért indította útjára a béruniós kezdeményezését, amelynek az a célja, hogy az uniós alapelvek közzé beépüljön az egyenlő munkáért egyenlő bért elve. Ezzel felzárkózhatnak a hazai bérek is a nyugati színvonal közelébe. Mi ebben hisszük, ezt végig lehet vinni, de ehhez politikai szándék kell. A Fidesz már a kezdetektől azt mondta, hogy a bérunió hülyeség, és nem akar a jelenlegi helyzeten változtatni. Mindenki tudja, miért.

A Fidesz arra alapozza politikáját, hogy hazánk egy olcsó munkaerőből álló ország legyen. Én ezt nem akarom!

Inkább abban kell gondolkodni, hogy a magyar munkavállalók minél nagyobb hozzáadott értékkel bíró produktumot adjanak ki a kezükből.

Még a gazdasági helyzetről nem beszéltünk. Milyenek a kilátások?

A rossz infrastruktúra alaposan megnehezíti a helyi vállalkozások megerősödését, illetve újak betelepülését. Főleg a kisebb települések összekötő útjai vannak rendkívül rossz állapotban. Történtek ugyan kisebb felújítások, de csak nagyon rövid szakaszon, így csak tüneti kezelésnek tekinthetjük azokat. Az infrastrukturális fejlesztés elengedhetetlen, a gazdasági fejlődés alapfeltétele, hogy az utak rendben legyenek. De a vasútfejlesztés, és a buszjáratok bővítésére is szükség van, hogy a legtávolabbi települések lakói is ugyanolyan eséllyel tudjanak érvényesülni, mint a Székesfehérvár közelében élők. Ennek biztosítása a mindenkori kormányok alapkövetelménye. Fontosnak tartom, hogy végre megkezdődjön a választókerületet Enying-Sárbogárd-Dunaújváros vonalon kettészelő M8-as autópálya kivitelezése is.

Ez egy nagyon komoly és fontos fejlesztés lenne, úgy gondolom, hogy az autópálya egy automatikus gazdasági fejlődést hozna Dél-Fejér számára. A jelenlegi tervek szerint erre legközelebb 2024 környékén kerülne sor, de mi úgy gondoljuk, hogy erre sokkal hamarabb sort kell keríteni. A célom az, hogy a következő kormányzati ciklusban az M8-ast használatba vehessék a választókerület lakói.

A térség jelenlegi fideszes képviselője, Varga Gábor viszont szinte többször került be kínos ügyeivel a hírekbe, mint ahányszor felszólalt a parlamentben. Hogy lehet így fejlődni?

Elképesztő, de tavaly összesen 3 olyan nap volt, amikor hallani lehetett a hangját az Országgyűlésben, és azok a felszólalásai sem köthetők Dél-Fejérhez. Csak egy markáns képviselet, egy erős lobbi, tudná megoldani a térség problémáit. Brüsszelben, a Régiók Bizottságának tagjaként megtanultam, csak úgy lehet politikai eredményeket elérni, ha egy témát felkarolunk, melléállunk, és a fontos emberekkel partnerséget kötünk, lobbizunk náluk. Ugyanezt teszem majd a magyar parlamentben is, mert ugyanez lehet a megoldás Dél-Fejér problémáira is.

Uniós pénzt nyertek nyúltenyésztésre - már árulják a ketreceket

Mindkét kormánypárti politikus rokonai ugyanis egy-egy kiterjedt cégháló tagjai, s ezek a vállalkozások gyakran európai uniós pénzzel is gazdagodnak. Különbség ugyanakkor kettejük közt, hogy míg Simonka György esetében - aki amúgy maga is feltűnik egy-egy cégben - vér szerinti rokonok a cégek tulajdonosai, addig a Varga Gáborhoz köthető vállalkozásoknál a rokonság a felesége hozzátartozóinál mutatható ki.

Varga Gábor kínos ügyei rossz fényt vethetnek egész Dél-Fejérre, mint ahogy azt láttuk Felcsút és Mészáros Lőrinc példájából is.

Ez sajnos igaz. Amellett, hogy igen gyenge teljesítmény nyújtott a parlamentben, Varga Gábornak több botrányos ügye is van, ezek jelenleg is felderítés alatt állnak, és családja körében is nyomozást folytat az ügyészség. Olyan pályázati pénzek kerültek a családja érdekeltségeibe, amelyek minimum kérdésesek. A legelhíresültebb a nyulas-ügy, amikor egy pályázat kapcsán 80 millió forint tűnt el, azóta sincs meg se a pénz, sem pedig a nyulak. Nem elhanyagolható tény, hogy családja céghálója kísértetiesen hasonlít Simonka György Békés megyei céghálójára, akivel egymás mellett ülnek egyébként a parlamentben. Bizonyára jó barátság született közöttük, hiszen közös üzleti érdekeltségeik vannak. Nem ilyen embernek kell képviselnie Dél-Fejér térségét.

Fejér megye déli körzetében is Jobbik-Fidesz párharc várható

Négy évvel ezelőtt Dél-Fejér volt a legerősebb dunántúli jobbikos és a országosan a második leggyengébb balos körzet. Az Iránytű Intézet 2018. március 16 és 18-a között készült közvélemény-kutatása alapján ez nem változott, a különbség csupán annyi, hogy a jobbik jelöltje, Árgyelán János közelebb került a fideszes Varga Gáborhoz.

Most is Ön a legerősebb ellenzéki jelölt. Már 2014-ben is legyőzhette volna Varga Gábort, ha akkor a kormányváltó szavazók egy része nem pazarolja el a voksát a teljesen esélytelen baloldali jelöltek valamelyikére.

Ha szigorúan a matematikát nézzük, és én 2014-es 30 százalékomhoz hozzávesszük a baloldali kis pártok akkori eredményét, az ellenzék már 4 évvel ezelőtt legyőzhette volna a Fideszt, megakadályozva a kétharmadot. Egy józanul gondolkodó, Magyarországért küzdő és dolgozó pártnak ezt a helyzetet most felelősen fel kell mérnie, és meghoznia a megfelelő döntéseket, adott esetben a visszalépést az esélyes jelölt javára.

Amikor ellenzéki összefogásról beszélünk, akkor nem egy sírva egymásra borulásra kell gondolni, hanem csak arra, hogy a legerősebb ellenzéki jelöltre leadott szavazatok összeadódnak, és így a Fidesz legyőzhető.

Arra kérek mindenkit, hogy rám, a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzon egyéniben, a pártszimpátiáját pedig a listán fejezze ki. Én szövetséget ajánlok, minden Dél-Fejérben lakó embert képviselni fogok a parlamentben, függetlenül attól, hogy ki melyik pártra szavazott. Szóval, a listán szívvel, az egyéninél pedig józan ésszel gondolkodva ikszeljünk.

Borító- és címlapkép: Árgyelán János (b.) és Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Fotó: Béli Balázs/Alfahír.