Polt Péter nem érti, miért nem hiszik el, hogy valódi nyomozás zajlik Tiborcz ellen

Hiába, az Európai Parlament képtelen belátni a tényeket. Ja, nem.

Polt az ügyészség honlapján reagált Ingeborg Grässle Politicónak adott nyilatkozatára, melyben az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának vezetője úgy fogalmazott:

az Elios-ügyben az OLAF vizsgálata világosan kimondta, hogy csalás történt, és most a magyar államon a sor, hogy valódi nyomozást indítson az ügyben.

Hozzátette azt is: hiába ígérte a kormány, hogy karácsonyig reagálnak, egyelőre nem kapott tájékoztatást az ügyben.

"Valódi nyomozás van"

- írta Polt Péter legfőbb ügyész válaszlevelében, amit ma reggel került ki az ügyészség oldalára. Eszerint a Legfőbb Ügyészség január 8-án kapta meg az ajánlást, ami ezt követően a Pest Megyei Főügyészségre került, ahol két hét elteltével elrendelték a nyomozást, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt.

Ezzel azonban a legfőbb ügyész semmi újat nem mondott, hiszen a Politico szerint bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, nem valószínű, hogy a legfőbb ügyész, a Fidesz korábbi politikusa vádat emel a miniszterelnök veje ellen.

A volt fideszes politikus erre a felvetésre nem is reagált.

Polt emellett azzal takarózott, hogy az OLAF nem nyomozó szerv, így csupán közigazgatási vizsgálatok alapján ajánlást tehet, de a felmerült gyanú vizsgálatára nincs hatásköre. Ehhez csak a nemzeti ügyészségeknek van joga.

Grässle a 4-es metróval kapcsolatos OLAF-vizsgálattal összefüggésben is hiányolta a magyar vádhatóság válaszát.

Polt erre azt reagálta, hogy halad a nyomozás, a vesztegetési ügyben előzetes letartóztatást is elrendeltek, de a gyanúsított külföldre menekült.

Egy másik ügyben is nyomoznak, de abban a költségvetési csalás és a hűtlen kezelés gyanúja nem igazolódott be, ennek hiányában pedig nem kerülhetett sor Medgyessy Péter, volt miniszterelnök gyanúsítotti felelősségre vonására.