Izraeliekkel közös gyémántüzletben érdekelt bűnöző lehetett a kormány pénzfutárja

Ő csempészhette ki a havala hálózaton át az 1300 milliárd forintnyi uniós pénzt.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Magyar Nemzet szerint az elsikkasztott pénz a nyertes uniós pályázatok "alkotmányos költsége", tehát a fideszes politikusok részére visszaosztott jutalék.

Az Index szerint az, hogy a Magyar Nemzet munkatársa találkozhatott a férfival, akár azt is jelentheti, hogy a volt futár együttműködik az FBI-jal, és tényleg valamiféle nyomozati alkut kötött, ugyanakkor nem áll fizikai védelem alatt.

A híroldal szerint a cikkben szereplő "védett tanú" F. András Péter lehet, aki magyar kérésre az Interpol körözési listáján is szerepel, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás gyanúja miatt.

A magyar rendőrség 2016 februárja óta keresi a férfit, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van.

F. Péter András neve korábban egy olyan, az Egyesült Államokban elkövetett, több millió dolláros csalássorozat kapcsán merült föl, melynekk során a megszerzett pénzt egy az Egyesült Államokban, Európában és Izraelben működő, pénzmosással foglalkozó hálózat, a nemzetközi alvilág és a terroristák által is használt havala rendszer segítségével máshova utalták.

Az Index szerint F. Péter András érdekelt volt a gyémántbizniszben egy olyan izraeli testvérpárral együtt, amelynek elég sok üzleti érdekeltsége van Budapesten.

Céges dokumentációkra hivatkozva a portál azt írja, hogy F. Péter András üzlettársa volt az Egyesült Államokban dollármilliós csalásokat elkövetett bűnbanda egyik tagjának. Sőt, F. Péter András egy olyan cégben is tulajdonos volt 2003 és 2006 között, ami 2007-től több éven keresztül már Prőhle Gergely volt külügyi helyettes államtitkár és ex-nagykövet tulajdonában állt.

Újabb 1300 milliárd: Ennyi pénzt menekíthetett ki gyémántban a Fidesz arab számlákra

A Magyar Nemzet információi szerint közel 3-4 milliárd euró, tehát 1300 milliárd forint szivárgott ki a magyar kormányzati körökből az elmúlt években különféle arab számlára, hogy aztán a pénz a nemzetközi terrorizmust is mozgató havalán - az arab világ párhuzamos bankrendszerén - érkezzen vissza magánzsebekbe.