Egy spanyol lap szerint magyar uniós tisztviselő adott tanácsot a katalán szakadároknak

Meglepő.

A cikk szerint Pere Aragonés, a katalán kormány gazdasági tanácsosának, Oriol Junquerasnak a helyettese, 2017 júniusában pozitívnak nevezte a Székely P. Istvánnal, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága egyik igazgatójával tartott találkozót.

Aragonés munkatársainak hangsúlyozta teljes egyetértését Székely P. Istvánnal, aki úgy vélte, a függetlenségi projektnek "van helye az Európai Unióban", de megfelelő érveket kellene használnia ahhoz, hogy "megszerezze a nagy uniós országok támogatását", és azt javasolta: hagyják el a "Spanyolország kifoszt minket" szlogent, mert az nem hihető, ellenben több lehetőséget látott a bírósági zaklatások üzenetének hangsúlyozásában. 

Az El Mundo szerint a magyar tisztviselő, aki a különböző tagállamok gazdaságpolitikájának felülvizsgálatáért felelős, nem tölt be olyan magas pozíciót, amely miatt a spanyol kormány nyugtalankodna, de támogatása mégis bizonyos jelentőséggel bír. 

Az Európai Bizottság egyik hivatalos szóvivője a spanyol napilapnak úgy kommentálta az értesülést, hogy Székely magántalálkozót folytatott Natalia Masszal, a gazdasági tanácsos elemzéssel foglalkozó csapatának főigazgatójával. Valamint a magyar tisztviselő nem emlékszik, hogy mondta a feltételezett észrevételeket.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság álláspontja Katalóniáról jól ismert, nincs mit hozzátenniük. A testület nem támogatja a katalán függetlenségi törekvéseket.

Az El Mundo azt is közölte: Székely P. István, aki a Twitter-oldalán szimpátiaüzeneteket fogalmazott meg Katalónia felé, munkája során nem foglalkozik Spanyolországgal.