A japán virágrendezésről tartottak előadást Budapesten

A japán művészetben fontos szerepet kap az ember lelke és a természet közötti szoros kapcsolat. A japán virágrendezés művészetéből kaphattak most egy kis ízelítőt azok, akik szerdán az MTA Zenetudományi Intézetbe látogattak.

Az ikebana egyike a hagyományos japán művészeteknek, amelyben nem csak színes virágok, hanem ágak és fatörzsek, levelek és mohák is alapanyagként használatosak.

Az ikebana a XIV. század végén, a Muromachi-korszakban alakult ki, később az ikebana filozófiáját és technikáját meghatározó iskolák, irányzatok jöttek létre. Ezek közül legismertebbek az Ikenobo-, az Ohara-rjú és a Szógetsu-rjú irányzatok.

Az utóbbi mestere, Kayama Sumiko tartott előadást és bemutatót a Magyarországi Japán Nagykövetség szervezésében az MTA Zenetudományi Intézetben. Az érdeklődők a gyakorlatban is kipróbálhatták az ikebana művészetét, illetve megtekinthették a Kayama Sumiko munkáiból álló ikebana-kiállítást.

Kayama Sumiko 1970 óta tanít japán virágrendezést és 1979-ben érkezett Magyarországra. Rendszeresen tart tanfolyamokat, illetve utódképzéssel is foglalkozik. Kayama Sumiko 2016-ban elnyerte a Japán Külügyminiszteri Kitüntetést.