Karácsony testvére tízmilliós közbeszerzések nyertese

Nem csoda, hogy békemenetel!

Szinte szenzációként tálalták a fideszes weboldalak, hogy az egykor szebb napokat látott Echo Stróman TV-nek nyilatkozott A Nép Egyszerű Gyermeke, Karácsony László, aki a baloldali miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely bátyja. Ott persze előadta, ő mekkora fideszes békemenetelő, nem fog öccsének pártjára szavazni. De lássuk, kicsoda is az idősebbik Karácsony?

A testvérek közül Gergely – ismert – a politika felé vette az útját, László pedig az informatikában próbált szerencsét. Egész szép sikerrel. Cége, melyet feleségével jelenleg fele-fele arányban birtokolnak (korábban más magánszemélyek is voltak az üzletrész-tulajdonosok között), Remedios Zrt. névre hallgat, és 2011-ben alakult át kft.-ből.

Első közbeszerzésüket az akkor még a baloldali Simor András ezette MNB-től nyerték 2010 májusában, ennek értéke 5,4 millió forint volt. Majd belendült a szekér, és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság keretszerződéseinek a nyertesei között is ott találjuk a Remediost. (A cég nem egyedül, hanem a Bull Magyarország Kft.-vel és az S&T Consulting Hungary Kft.-vel közösen indult a keretszerződési tendereken.) Ezen szerződések keretösszege 22 milliárd, illetve 18 milliárd forint volt.

Mi a keretszerződés?

Az ajánlattevő egy első közbeszerzési eljárás keretében kiválasztja azokat a cégeket, akiket azon túl (általában egy éves időintervallumban) az egyes konkrét feladatokra meghív egy második körös eljárásra. Tehát utóbb már nem nyílt, hanem meghívásos eljárás lesz az első körben kiválasztottak közül.

A Google gyorskeresése alapján megállapítható, hogy Karácsony Gergely testvére az MTA-nak és a NAV-nak is végzett szállításokat (két partnerével közösen) a két keretmegállapodás terhére.

Az első önálló nagyobb közbeszerzést 2013 júniusában nyerték el. A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) közbeszerzési pályázatán 24,5 millió forintos munkát nyertek el Karácsonyék. 2013 szeptemberében az Országos Atomenergia Hivatal tenderén indulva kaptak egy 14,1 milliós megbízást, majd rá egy hónapra a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek végezhettek el egy 24,2 milliós munkát a Codwell Informatikai Kft.-vel közösen.

A Magyar Nemzeti Bank Simor távozása után sem engedte el a kezüket. Már Matolcsy György jegybankelnöksége alatt, 2014 februárjában jutottak hozzá egy 16,2 milliós megbízáshoz, ezt még két MNB-s közbeszerzési győzelem követte: 2015 júniusában 35,4 millió, alig egy éve, 2017 áprilisában pedig újabb 14,1 millió forintért bízták meg Matolcsyék munkával Karácsony Gergely testvérének cégét.

Emellett még két közbeszerzést nyertek el: 2014 decemberében a NISZ-től kaptak egy 24,8 milliós munkát, majd 2016 júniusában bízta meg őket a Magyar Fejlesztési Bank egy 2,3 milliós feladattal.

Karácsony Gergely testvére és sógornője a Remediosból egyébként az Igazságügyi Minisztériumhoz leadott cégpapírok szerint osztalékot nem vettek ki a cégből, az évek során felhalmozott profit az eredménytartalékba került.