Az osztrák Kurier kíváncsi volt a Jobbik néppártosodására

Gyöngyösi Márton a provokatív kérdésekre is készséggel válaszolt.Gyöngyösi Márton a provokatív kérdésekre is készséggel válaszolt.

A Kurier az interjú felvezetőjében még szélsőjobboldalinak nevezte a Jobbikot, de azt is hozzátette, hogy a párt középre törekszik, ez azonban nem megy könnyen neki. Az osztrák lap felidézte (amit más külföldi lapok is elő szoktak húzni) Gyöngyösi rosszul megfogalmazott 2012-es parlamenti kijelentését, amely akkor úgy volt értelmezhető, hogy a Jobbik listázná a zsidó származású magyarokat.

„Természetesen egy ilyen kijelentésre nincs bocsánat. De van lehetőségem bebizonyítani, hogy nem úgy értettem” – mondta a lapnak Gyöngyösi, aki az elmúlt években tucatszor cáfolta már az antiszemita vádakat.

„Akkoriban Izrael a Gázai övezetet bombázta, hetven civil halt meg. Magyarázatot kerestem arra, Magyarország miért elfogult Izrael irányába. A történelmünknek nem kellene visszatartania minket attól, hogy figyelmeztessük Izraelt, amikor átlép egy vörös vonalat. Ez kritika, nem pedig antiszemitizmus”

- fejtette ki a jobbikos politikus.

Az interjúban kitértek a migráció és az iszlám témájára is, amelyeket a Fidesz csak felhasznál a kampányához.

„A migráció nagy kihívás egész Európának” – szögezte le Gyöngyösi. Hozzátette: a Jobbik már 2012-ben előre látta ezt a kihívást, és később támogatták is, hogy határkerítés épüljön.

„Ha kormányra kerülünk, akkor is fenn fogjuk tartani”

– jelentette ki.

A jobbikos politikus ugyanakkor azt is elmondta, újra felállítanák a határőrséget, hogy ők védjék az országhatárt a rendőrség és a hadsereg helyett, illetve egyértelműen különbséget tennének a migránsok és a valódi menekültek között.

„De ellenezzük, hogy ebből választási kampányt csináljanak és megrémítsék az embereket. Ez gyűlöletkeltéshez vezet egy világvallás ellen. Az iszlámmal szemben is igazságosnak kell lennünk”

- tette hozzá.

Gyöngyösi a kivándorlás problémájára is felhívta a figyelmet. A fiatalok tömegesen hagyják el az országot. Tízmillió magyarból hatszázezer külföldön él és újabb 370 ezer tervez kivándorolni. Minden hatodik magyar gyermek pedig már külföldön születik.

„A fiataloknak nincsenek perspektíváik Magyarországon. A kormány külföldi befektetéseket akar az országba vonzani, és ehhez olcsó munkaerőt biztosítani. Ez csapda!

 - jelentette ki Gyöngyösi. 

A Jobbik néppárti pozicionálásával kapcsolatban elmondta, minden szervezetnek, ahogy minden embernek, megvan a maga életciklusa: gyermekkor, tinédzserkor és így tovább.

„Az ember nem büszke mindenre, amit tinédzserként tett. Az ember tanul ezekből a hibákból”

– mondta. A néppártosodás kapcsán megjegyezte: ez egy hitelességi kérdés, de még egyértelműen sok a tennivalója a Jobbiknak

Kérdésre, az ellenzéki összefogásról úgy vélekedett: az LMP-t és a Momentumot lehetséges partnernek tekinti a választások után, a szocialistákban azonban – elsősorban a korrupciós ügyek miatt – nem bízik a Jobbik.

„Ezenkívül szerintünk a Fidesznek ügynökei vannak abban a pártban”

– mondta az osztrák lapnak.

A Kurier felvetésére

"egészen biztosan kizártnak" nevezte, hogy a Fidesz és a Jobbik koalíciójára "az elmúlt nyolc év után" bármi esély is lenne.