Miközben mi a kampánnyal foglalkozunk, szépen alakul az új hidegháború

A britek és az amerikaiak is orosz diplmatákat utasítanak ki, válaszul az oroszok az ő képviselőiket küldik haza. 

Az orosz külügyminisztérium szerint Nagy-Britanniának "valamivel több mint ötvennel" kell csökkentenie oroszországi diplomáciai képviseletei alkalmazottainak a létszámát a Szkripal-ügy kapcsán kirobbant viszály miatt - közölte szombaton Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

"Azt kértük, hogy legyen egyenlőség. A briteknek ötvennel több diplomatájuk van, mint az oroszoknak" - mondta Zaharova a Reuters hírügynökségnek. Arra a kérdésre, hogy ebből adódóan akkor Londonnak pontosan ötven diplomatáját kell-e majd hazahívnia, az orosz szóvivő azt felelte: "valamivel több mint ötvenet".
 
Az orosz külügyminisztériumban pénteken közölték Laurie Bristow brit nagykövettel, hogy Nagy-Britanniának egy hónapon belül azonos szintre kell csökkentenie oroszországi diplomáciai képviseletei alkalmazottainak létszámát azzal, ahány orosz külszolgálatos brit területen dolgozik. Az orosz tárca akkor konkrét számokat akkor még nem közölt.
 
A Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és a lánya elleni gyilkossági kísérlet miatt London már kiutasított 23 orosz diplomatát, amire Moszkva szimmetrikus válaszlépésekkel reagált.

Washington az ügy miatt 60 orosz diplomata kiutasítását, valamint Oroszország seattle-i főkonzulátusának bezárását rendelte el. Oroszország erre bejelentette, hogy kiutasít 60 amerikai diplomatát és bezáratja az Egyesült Államok szentpétervári konzulátusát. Számos további állam, köztük Magyarország utasított ki orosz diplomatákat a Nagy-Britanniával vállalt szolidaritás jeléül.

London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, Moszkva azonban visszautasította a vádakat.

Közben a brit hatóságok átkutatták pénteken Londonban az Aeroflot orosz állami légitársaság egyik repülőgépét - közölte péntek este az orosz külügyminisztérium.

A londoni orosz nagykövetség szerint a 2582/2583-as Moszkva-London-Moszkva útvonalon közlekedő repülőgépet vizsgálták át. Marija Zaharova külügyi szóvivő, provokációnak nevezve a történteket, jelezte, hogy a brit hatóságok nem mondták meg, mit keresnek. A nagykövetség jegyzéket küldött a brit külügyminisztériumba, amelyben magyarázatot követelnek az incidensre.

Forrás
MTI