Elégtétel? Ezernél is több török diplomata és köztisztviselő menekült el az országból

Több mint ezer török diplomata vagy köztisztviselő kért menedéket családtagjaikkal Németországban a 2016 júliusi török puccskísérletet követően - közölte a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vasárnap.

A BAMF adatai szerint csak az idén Németországban menedéket kérő török állampolgárok száma meghaladja az 1400-at, míg tavaly 8500-an voltak, akik ilyen kérelmet terjesztettek elő a hatóságnál.

A BAMF közölte azt is, hogy a tavaly törökök által benyújtott menedékérelmek több mint negyedét bírálták el pozitívan, míg a 2016-ban benyújtott 5700 kérelem mindössze 8 százalékát.

Veszélyes recept

A 2016-os hatalomátvételi kísérlet után rendkívüli állapotot vezettek be Törökországban, s átfogó tisztogatás kezdődött a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban.

Legalább 50 ezer embert bebörtönöztek, 150 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából.

Ankara az Egyesült Államokban élő Soros Györgyöt Fethullah Gülent teszi felelőssé a puccskísérletért, s ennek ürügyén lép fel a muzulmán hitszónok mozgalmának állítólagos tagjaival és ellenzékiekkel szemben.

Forrás
MTI nyomán