Még a fideszes szavazók szerint is nőtt a korrupció

Nyugalom, ettől még nem fog megremegni a kezük április 8-án.

A 24.hu megbízásából a Republikon Intézet végzett felmérést, szerint a kormánypárti szavazók jelentős többsége gondolja úgy, hogy a korrupcióban érintettek érdemtelenül gazdagodnak meg, egyharmaduk pedig azt mondja: ma Magyarországon nem lehet sikeres vállalkozást indítani fideszes kapcsolatok nélkül. 

Az intézet kutatásából kiderül, hogy 

- az ellenzéki választók jóval nagyobb problémának tartják a jelenlegi korrupciós helyzetet, és annak hatásai is jobban zavarják őket, mint a fideszeseket.

- Fidesz-szavazók sokkal megosztottabbak a kérdésben: megengedőbben viszonyulnak a korrupció jelenlegi szintjéhez, mint az ellenzéki szavazók, több esetben nem tudtak egyértelműen nemet mondani arra, hogy a kormánynak is nagy szerepe van a helyzet kialakulásában. 34 százalékuk szerint például az országot teljesen átszövi a korrupció, és 31 százalék szerint ez már az ország működését veszélyezteti.

- a Fidesz-szavazók 59 százalékuk teljes mértékben, 27 százalékuk pedig részben egyetért azzal a felvetéssel is, hogy a korrupcióban érintett személyek érdemtelenül gazdagodnak meg.

- a kormánypárti szavazók negyede szerint nyolc év alatt romlott a korrupciós helyzet, bő harmaduk (37 százalék) nem lát különbséget a két időszak között, és hozzávetőleg ugyanennyien (35 százalék) mondják azt, hogy a mostani állapot nem kiemelkedő.

- a Jobbik szavazóinak több mint a kétharmada (69 százalék) úgy gondolja, hogy 2010 óta sokkal szembetűnőbb a korrupció, mint korábban.

- a fideszesek 43 százaléka is elismeri, hogy manapság csak megfelelő kapcsolatokkal lehet elérni valamit, 32 százalékuk szerint pedig fideszes kapcsolatok nélkül nem lehet sikeres vállalkozást indítani. A baloldali szavazóknál ez az arány 70, illetve 67 százalék, a jobbikosoknál pedig 75, illetve 66 százalék.

- a Fidesz-szavazók 44 százaléka úgy gondolja, hogy ha továbbra is szabálytalanul költi el a kormány az Európai Uniótól kapott pénzeket, akkor előbb-utóbb büntetésre lehet számítani.