Magyarország az út szélén: kettészakadt társadalom lettünk

A régióban is mi vagyunk a sereghajtók.

A portál szerint van, akiknek nagyon is bejött Orbán Viktorék "unortodox" gazdasági modellje:

a társadalom felső 10 százaléka, a leggazdagabb 1 millió ember tényleg sikersztoriként élte meg az időszakot.

A legszegényebb 5 millió azonban a kormány ígéreteivel ellentétben nem került jobb helyzetbe, ami a Fidesz teljes szociális érzéketlenségével is magyarázható.

Az összeállításból az is kiderül, hogy régiós szinten is borzalmas lemaradásban vagyunk, ami a középosztály helyzetét illeti. Csehországban és Lengyelországban is erősödött a polgárság, Szlovákiában pedig csak a leggazdagabbak helyzete nem változott pozitív irányba.

Az adatok alapján hazánk hat esztendőn keresztül végig a régió sereghajtója maradt, ezt az irányt követve pedig egyhamar nem is álmodhatunk arról, hogy belátható időn belül az osztrák vagy a szlovén jövedelemátlag közelébe kerüljünk.

A G7 cikke ugyanakkor azt is kiemeli, hogy az európai gazdasági rangsorban ugyan előrébb lépett hazánk, ennek oka azonban nem a kiváló teljesítményben keresendő, hanem abban, hogy Görögországban és Cipruson óriási zuhanás következett be a jövedelmi rangsorban, de a spanyolok és az olaszok jövedelme is csökkent.

A magyar társadalom felső fele tehát hat év alatt megelőzte a spanyol, görög és olasz társadalom alsó egyharmadát - igaz, ez elsősorban az utóbbiak drasztikus zuhanásának köszönhető -, de a magyar növekedésre igazán csak a társadalom leggazdagabb tizedének gyarapodása volt hatással.

Az összkép akkor különösen szomorú, ha a balti államokkal vetjük össze hazánk gazdaságának alakulását. Litvánia, Lettország és Észtország a két leggazdagabb jövedelmi tizedet kivéve 2010-ben még nagyjából ugyanúgy állt, mint Magyarország, 2016-ra viszont látványosan lehagytak minket:

a baltiak felső ötöde most már egyértelműen Európa gazdagabbik részében van, ugyanez Magyarországról még most sem mondható el.