Mostantól csak felújított szerelvények szállítják az utasokat az M3-as vonalán

Keddtől már csak felújított szerelvények szállítják az utasokat a 3-as metróvonal két üzemelő szakaszán - jelentette be Tarlós István főpolgármester kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tarlós István közölte, a szerelvények felújítása a legvégéhez közeledik, és a metróvonal teljes körű rekonstrukciója 2017-ben kezdetét vette, jelenleg az északi szakaszon folyik a felújítás.

A metróvonalon múlt év márciusától lehetett utazni felújított szerelvényeken is - jegyezte meg.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a 2015-ig semmilyen kötelezettséget nem lehetett vállalni a metró felújítására a 2010 előtt felhalmozott "hatalmas" adósságállomány miatt. Az Orbán-kormány 2015 nyarán vállalta át a több mint 50 milliárdos adósságállományt, és ezután lehetett nekifogni a metrófelújításnak.

A közeledő meleg idő kapcsán szólt arról, hogy a szerelvények klímaberendezéseiről folynak az egyeztetések a kötbér terhére.

A metró akadálymentesítéséről szólva Tarlós István elmondta, hogy a 20 állomásból 18 esetében megtörténik az akadálymentesítés. A maradék két állomás esetében is végeznek akadálymentesítést, de az nem elégíti ki a rászorulók kívánságát, ezért a főváros kötelezettséget vállal arra, hogy 2021 végéig megvalósul majd a mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezete által megfelelőnek tartott akadálymentesítés - közölte.

Tarlós István szólt arról is, hogy Budapest leghosszabb és legforgalmasabb metróvonala 1976 és 1990 között több ütemben épült. A 3-as metró nem csak a főváros, hanem Magyarország legforgalmasabb tömegközlekedési vonala is egyben, napi több mint félmillió utast szállít, többet mint a MÁV országosan.
Építése óta eddig a metróvonalon nem volt átfogó korszerűsítés, napjainkra több mint indokolttá vált a felújítás - jelentette ki.

Az eseménnyel elbúcsúztatták az utolsó régi, még fel nem újított szerelvényt.

(fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Eszes Ádám

Friss

sss
2019. június 24. | 18:57
Legalábbis Magyarországról.
sss
2019. június 24. | 13:57
A Jobbik volt elnöke a videóblogján – többek között – arról beszélt, hogy nem ért egyet korábbi pártjával „ebben a nagy összefogásban”. Elemzés.
sss
2019. június 24. | 13:06
A német ellenzéki párt szerint repedezni kezdett a pártpolitikai egységfront ellenük.
sss
2019. június 24. | 11:00
Mészáros Lőrincék 387 milliárd forintnyi bevételt értek el.