Lengyel Máté: csak én tudom leváltani a kéz a kézben járó MSZP-t és Fideszt Nyíregyházán

A Jobbik képviselőjelöltjének részletes programja van a város megújítására.

Szabolcs megye 1. számú választókerületében, Nyíregyházán indul. Néhány nappal a választás előtt még mindig háromesélyes körzetnek tűnik a város. Hogyan alakult ki ez a fej-fej melletti verseny?

Mint még egyes választókerületekben, itt is erős a Fidesz – köszönhető ez a stabil szavazóbázisának, illetve annak, hogy az emberek többsége fél a változástól, és sajnos sokan elhiszik a Fidesz hazug propagandáját.

A média nyolcvan százalékát uralja ma Magyarországon a kormány, és ilyen súlyú médiafölény mellett a fontosabb, Fideszhez köthető korrupciós ügyek nem jutnak el az emberekhez.

Ilyen például a TAO-pénzek milliárdjainak eltűnése, amikért a Fidesz nyíregyházi jelöltje, Szabó Tünde felel államtitkárként. Sok nyíregyházi csak a magazinokban szereplő meztelen igazságról olvas, azonban ennél jóval súlyosabb kérdés, hogy a közpénznek minősülő TAO-pénzeket miért titkolja az államtitkár. Miután városunkat itt hagyta, az MSZP-kormány idején az Országgyűlés tanácsadója lett, majd az MSZP-SZDSZ vezette fővárosi önkormányzatnál dolgozott. Nem csoda, ha kormányzati ráhatásra volt szükség, hogy a helyi Fidesz elfogadja a jelölését.

A Fidesz egy újabb budapesti gombnyomogatóra bízná városunk jövőjét, aki valószínűleg nem is élne Nyíregyházán, hiszen korábban ő maga nyilatkozta azt, hogy már minden Budapesthez köti.

A baloldali jelöltnek, Csabai Lászlónénak azonban van helyismerete. Ő korábban Nyíregyháza polgármestere volt. Mi a helyzet vele?

Nyíregyháza régen "szocialista fellegvárnak" számított, ami nyolc évvel ezelőtt alapjaiban omlott össze. Ezalatt az időszak alatt mind országos, mind helyi szinten sorra jöttek elő az MSZP-Fidesz közös ügyletei, a gazdasági és politikai összefonódások, ami miatt senki nem volt hajlandó elvállalni a jelölést. Épp ezért az MSZP csupán a nosztalgiára tudott építeni a jelenlegi kampányban.

Így jött képbe újra a már nyugdíjba vonult volt tanácselnök, volt polgármester Csabai Lászlóné. Erre a nosztalgikus hangulatra alapozott kampánynak a célja csupán a törzsszavazók megtartása, nem a kormány leváltása.

Hogyan lehetne egy diktatúrát kiszolgáló jelölttel egy jelenleg önkényuralmat kialakító kormányt leváltani? Sehogy. De a név arra épp elég, hogy pár százalékot megtartsanak, amiből később még építkezni tudnának. Az MSZP már az önkormányzati választásra készül sajnos, és épp azt láthatjuk, ahogy ennek fejében tálcán nyújtják át Nyíregyházát a Fidesznek.

Említette, hogy az MSZP-nek és Fidesznek voltak közös ügyletei. Milyen gazdasági, politikai összefonódásokról van szó?

A gazdasági összefonódás leginkább országos szinten figyelhető meg, melynek szálai Puch Lászlóhoz, az MSZP volt pénztárnokához vezetnek. A Népszava egy álellenzéki baloldali lap lett, amit kormányzati hirdetésekkel tart életben a Fidesz. De van másik példa is: a fideszes városvezetésnek köszönhetően jutottak megbízáshoz olyan, Puch Lászlóhoz és az MSZP gazdasági holdudvarához köthető nyíregyházi cégek, amelyek a fejlesztéseket minősíthetetlen módon valósították meg. Ilyen a Sóstó-projekt, vagy a Váci Mihály Kulturális Központ felújítása is. Felelősségre persze nem vonták őket.

A politikai összefonódás legszembetűnőbb esete pedig az volt, amikor a kórház projektnél kitört folyamatos botrányok után a kórház igazgatóját - aki a Fidesz frakcióvezetője - díszpolgári címre terjesztették elő. A Fidesz és az MSZP ezt kéz a kézben szavazta meg.

Az Önt támogató szavazók nyilván tisztában vannak ezekkel a tényekkel, de az ellenzéki szavazók egy része még mindig az MSZP-re, és Csabai Lászlónéra voksolna. Őket hogyan lehet meggyőzni véleménye szerint?

Egyrészt a programommal, másrészt azzal, hogy minél többen rámutatunk ezekre az összefonódásokra. Kedden tartott sajtótájékoztatót három ellenzéki párt - az LMP, a Momentum és az Együtt – jelöltje. Ebben ők is rávilágítottak az MSZP és a Fidesz összefonódásaira, valamint arra, hogy az MSZP nem kampányol, nem tesz meg mindent a kormányváltásért. Velem kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy az én győzelmem lenne hasznos jelenleg Nyíregyházának. A felsorolt pártok sem szeretnének ugyanis a XX. században ragadni, és

a helyi politikában jártas emberek pontosan tudják, hogy az MSZP állva maradásával a Fidesz győzne, de még az MSZP győzelmével is csak a Fidesz nyerne.

Ilyen példákra utalhatott Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje azzal, hogy érdemes utánajárni annak, ki az a jelölt, aki valóban kormányt akar váltani?

Igen. Hiszem, hogy vannak az MSZP jelöltjei között olyanok, akik valóban le akarják váltani Orbánt és a Fidesz-kormányt. De Csabai Lászlóné nem ilyen. Nem áll érdekében a Fidesz ellen fordulni, pláne nem elszámoltatni. A kampánya sem ellenük szól, hanem ellenem. Egyedül én lennék az, aki szakítva a régi hagyományokkal, valóban számon kérné azokat, akik elherdálták a közpénzt.

Sok ember legyint a politikára, mondván, úgyis mindegy, ki az országgyűlési képviselő. Az elmúlt években milyen hétköznapi dolgokban mutatkozott meg az, hogy valamit rosszul vagy jól csinál egy képviselő?

Rosszból több van, mint jóból. Nyíregyháza eddigi országgyűlési képviselői nem tudták megoldani, hogy az itt élők által annyira szeretett kisvasút ne Felcsúton, hanem városunkban induljon újra útnak. Nem tudták elérni azt sem, hogy a Nyíregyházi Egyetem, a közösségi közlekedés, az egészségügy a folyamatos forrás elvonások helyett, plusz állami támogatásokat kapjon. Az egyetem hallgatói létszáma folyamatosan csökken, a közösségi közlekedés - az új buszokat leszámítva - elavult, a Sóstói úti kórház és a Jósa András Kórház régi épületei szörnyű állapotban vannak. A rendszerváltás óta várják a nyíregyháziak a körút befejezését, a Tokaji úti felüljáró megépítését, a külvárosok és a tanyabokrok aszfaltozását, hogy ne sárban és vízben kelljen a gyerekeket iskolába indítani.

De azért az sem mondható, hogy semmi ne történt volna a városban. Legalábbis a Fidesz-KDNP azzal próbál érvelni, hogy történtek fejlesztések az elmúlt években.

Sok fejlesztés amiatt valósult meg vagy fog megvalósulni, mert 2010 óta ütjük az asztalt. Az elmúlt években több költségvetési módosítót fogalmaztam meg Magyarország központi költségvetésével kapcsolatban. Mindet elutasították, de azért volt pár, amit utólag átvettek és megvalósítottak. Ezek a módosítók a közösségi közlekedés modernizációjáról, az útfejlesztések állami támogatásáról, a körút befejezéséről, a jégpálya, az uszoda, a felüljárók és a körforgalmak építéséről szóltak. Félreértés ne essék, nem akarom magamnak tulajdonítani ezeket a fejlesztéseket.

De a problémák folyamatos napirenden tartásával sikerült elérni, hogy a városvezetést és a kormányzatot rákényszerítettük, hogy ezekben az ügyekben végre elkezdje a tervezést és az ígérgetést - és ezért már megérte az eddigi munkám.

Természetesen ezek hamarabb és sikeresebben is megvalósulhattak volna, ha képviselőként tudtam volna lobbizni városunk érdekében.

Mi az, amit Ön adni tudna a nyíregyháziaknak?

Fiatalos, XXI. századi gondolkodásmódot, a pártpolitikai acsarkodás helyett egy nyugodt, de harcias érdekképviseletet. Nem azt nézem, hogy ki jobb vagy baloldali, engem egy dolog érdekel: Nyíregyházának és az itt élőknek egy nyugodt, békés, tervezhető jövőt biztosítsak. Egy olyan fejlődő várost szeretnék, ami nemcsak szépül, hanem a mindennapokban is érezhető módon fejlődik az itt élők életkörülményeivel együtt. Ehhez pedig nem elég csupán látványberuházásokat megvalósítani. A fiatalokat Nyíregyházán kell tartani színvonalas oktatással, biztos jövőt jelentő munkahelyekkel és bérekkel, valamint aktív szórakozást jelentő lehetőségekkel. A béreket emelnünk kell, hogy felzárkózzanak a nyugat-magyarországi bérekhez, a feldolgozóipart újra kell indítanunk a városban. A tehetséges vállalkozókat és vállalkozásokat támogatnunk kell. A multinacionális cégeknél dolgozók munkakörülményeit és bérezését a nyugati szinthez kell emelnünk, ami a stratégiai szerződések újratárgyalásával érhető el. Nyíregyháza turizmusát nem csak Sóstóra kell alapoznunk, de ki kell aknáznunk Orosban, a belvárosban és a bokortanyákban rejlő lehetőségeket is. Új, turisztikai lehetőségeket kell teremtenünk, hogy ne csak 2-3 napra, és ne csak a nyári szezonban legyen vonzó Nyíregyháza.

Fiatal. Sokak szerint ez egyenlő a tapasztalatlansággal. Nem is támadják nagyon mással. Nem fél attól, hogy ennyi idősen egy választókerület képviselője legyen? Mi motiválta arra, hogy induljon?

Nem félek. A fiatalság teljesen máshogy viszonyul a problémákhoz, más megoldásokat és lehetőségeket látunk a több évtizedes múlttal rendelkező politikusokhoz képest. A mostani politikusok négy éves ciklusokban gondolkoznak. Nem azért politikusok, mert a városért és a lakosokért szeretnének dolgozni, hanem azért, hogy a következő választáson legyen annyi szavazatuk, hogy újra nyerhessenek. Engem a bizonyítási vágy motivál. Hogy megmutathassam a nyíregyháziaknak, hogy korrupció nélkül, tisztességesen is lehet az embereket képviselni, hogy van becsületes politikus, aki nem a saját zsebét akarja kitömni, hanem a városáért szeretne dolgozni.

Mi történik akkor, ha Ön nyer, a Jobbik viszont nem kerül kormányra? Ellenzékben is képes valaki eredményes munkát végezni?

Már azzal sokat nyerne Nyíregyháza, ha megszűnne a korrupció, mert ez a kulcsa annak, hogy elinduljon a fejlődés. De több olyan választókerület is van, ahol az – akár listáról, akár egyéniben bekerült - ellenzéki képviselő sokat lobbizott, sokkal többet tett a térségért, mint a fideszes képviselő. A szándék, az akarat ugyanis többet nyom a latba, mint az, hogy kormánypárti-e a képviselő.

Jelenleg az ország nyolcvan százalékában esélyes kihívó a Jobbik, így bízom benne, hogy Jobbik-kormány alatt lehetek Nyíregyháza képviselője.