Szlovén lap: Orbán nem Sorostól, hanem Vonától fél a legjobban

Meglepetést okozhat a vasárnapi választás eredménye.

A Reporter szerint Orbán Viktor nem Soros Györgytől fél a legjobban, hanem Vona Gábortól, mert az ő az egyetlen, aki súlyosan veszélyeztetheti a magyar miniszterelnök hatalmát.

A lap felidézte, hogy Orbán Viktor liberálisként kezdte a politikai karrierjét, majd jobboldali, nemzeti-konzervatívvá alakította a Fideszt. Vona Gábor pártja azonban jobboldali, „szinte fasiszta” pártnak számított, majd még a 2014-es választás előtt finomított retorikáján, és a néppártosodás útján a társadalom széles rétegeihez szólt.

A Reporter szerint az Orbánt diktatúra építésével vádló Vona arra törekszik, hogy a választók előtt a magyar miniszterelnök demokratikusabb változataként jelenítse meg magát. A lap arra is kitért: Vona Gábor ígéretet tett egy demokratikusabb Magyarország létrehozására.

A Reporter szerint Vona az úgynevezett modern konzervativizmussal megpróbálja meggyőzni a csalódott baloldali és jobboldali szavazókat, miközben környezetvédelemről, egyenlő bérekről, illetve külföldi munkaerő nélküli gazdasági növekedésről beszél.

A lap úgy vélekedett: a Jobbik problémája az, hogy Orbán a migrációval és a határok megvédésével megállította a kormányzati korrupció miatti népszerűségcsökkenését.

A Reporter szerint is a Fidesznek lejt a magyar választási rendszer, de ugyanakkor meglepetést is hozhat a vasárnapi eredmény.