Nyolc ok, hogy Ön kisvállalkozóként is szavazzon nyolcadikán!

Ha változást szeretne, ott a helye a szavazófülkében!

Tisztelt Kisvállalkozó, Középvállalkozó Honfitársam!

Ez az írás most Önnek szól! Önnek, aki szeretne megélni és megélhetést biztosítani, dolgozni és munkát adni! Mutatunk nyolc érvet, hogy miért érdemes elmenni szavazni Önnek is április 8-án, vasárnap. Mert Önnek sem nyolc!

1. Hogy ne legyen veszélyben egy élet munkája!

Emlékszik, amikor a Fidesz egy tollvonással koncesszióba vonta a trafiküzemeltetést? Generációk óta ebből élő családok vállalkozásai vesztették el bevételük zömét, veszélybe sodorva egzisztenciákat, megélhetéseket, hogy aztán jelentős részüket helyi fideszes kiskirályok és az ő pereputtyuk nyerje el. Semmi garancia nincs arra, hogy holnap ne az Ön vállalkozása kerüljön sorra! Szóba került már szeszesital-kereskedelem hasonló lenyúlása, de bármikor előfordulhat, hogy egy kisvállalkozói szektor megtetszik egy fideszes nagyúrnak, és ugyanúgy elbánnak az Ön üzletével is, ahogy tették azt a trafikosokkal. Ha Ön biztonságban akarja tudni vállalkozását, akkor ott a helye 8-án a szavazófülkében!

2. Hogy Ön is részese lehessen a közbeszerzéseknek, az ország építésének!

Orbán strómanja, veje, kedvenc focicsapatának tulajdonosa – ugye Önnek is ezek a nevek jönnek szembe, amikor zsíros állami beruházások elnyerőivel találkozik? A kkv-szektor képviselői szerint ezek „előre levajazott” közbeszerzések, aki most nem nyer, az alvállalkozóként kaszál belől, legközelebb pedig ő nyer, és a mostani nyertes lesz az alvállalkozó. A túlárazásról nem is beszélve! Vasútvonalat csaknem a francia gyorsvasút, a TGV áráért építünk, a szinte tükörsima Alföldön pedig olyan pénzeket akasztanak le az autópályák kivitelezéséért, mintha az Alpokban kellene felváltva alagutat és viaduktot építeni. Ha Önnek is elege van a haveri zsebek töméséből, akkor 8-án ott a helye a szavazófülkében!

3. Hogy ki is fizessék Önt, ha alvállalkozó!

Szinte minden kis- és középvállalkozó ismer valakit, akit állami beruházás valahányadik szintű alvállalkozójaként nem fizettek ki. Bezzeg az állam tartja a markát az áfáért! Az állami építkezések ki nem fizetett számlái lavinaként gyűrűznek tovább a többi gazdálkodó felé. Ezen változtatni kell, nem veszélyeztetheti egyetlen tisztességes vállalkozó egzisztenciáját sem az állam trehánysága! Ha Ön is biztonságot, határidőben kifizetett megrendeléseket szeretne, akkor 8-án ott a helye a szavazófülkében!

4. Hogy a túlburjánzó bürokrácia helyett segítő hatóságokkal találkozzon!

Ugye Ön is belefutott már olyan esetbe, amikor jogszabályok hálója kötötte gúzsba a vállalkozását? Akár 5-10 törvény, rendelet, határozat, szabályozó vagy más rendelkezés előírásai között kellett eligazodnia? És olyanba is beleszaladt, amikor egy nüansznyi, alig pár napja életbe lépett előírás miatt büntették meg tíz- vagy százezrekre? Miért ne lehetne a hatóság egy szankcionáló szerv helyett segítő, aki mankót ad az eligazodáshoz a jog labirintusában! Ha Önnek is elege van a hetente változó jogszabályi környezetből, a felesleges papírmunkából és az azonnal büntető hatóságokból, akkor 8-án ott a helye a szavazófülkében!

5. Hogy a kezdő vállalkozások valódi segítséget kapjanak!

Vidéken szeretne vállalkozni? Szinte esélytelen. (Kivéve Felcsút.) Pedig ha az állam valódi segítséget adna a startupoknak, akkor az az adott térség gazdaságának is megérné: munkahelyeket lehetne teremteni, amivel itthon tarhatók a fiatalok, továbbá a térség gazdaságát is felpörgeti. Most azonban inkább fojtogatják a szabályozások a kezdő vállalkozásokat. Ha Ön is szeretne egy pompás ötletből jól prosperáló vidéki vállalkozást létrehozni, akkor 8-án ott a helye a szavazófülkében!

6. Hogy tisztességes bért tudjon fizetni az alkalmazottainak!

Magyarország gyakorlatilag összeszerelő üzem. A nyugati nagyvállalatok a profit jelentős részét kiviszik az országból, az általuk mesterségesen alacsonyan tartott bérek miatt a beszállítók is alacsonyabb bevétellel számolhatnak. Az uniós csatlakozás óta egyetlen kormányzat sem vetette fel a bérfelzárkóztatás kérdését. Pedig számos Nyugatra emigrált honfitársunk jelezte: akkor is kész hazatérni, ha a fizetése ugyan valamennyivel elmarad a nyugatitól, de cserébe egzisztenciális biztonságot megalapozó kedvezményeket kap. A magasabb bér magasabb vásárlóerőt jelent, vagyis több terméket lehet vásárolni. Ezt meg is kell termelnünk, tehát újabb, jól fizető munkahelyek jönnek létre. Ha Önnek is elege van az alacsonyan tartott bérszínvonalból, akkor 8-án ott a helye a szavazófülkében!

7. Hogy Ön tudjon fejleszteni is!

Hazánkban a vállalkozások csupán 15 százaléka végez fejlesztést, míg Nyugaton ez a szám 30-35 százalék! Ennek oka, hogy nincs elég képzett szakember. Az oktatás terén semmi előrelépést nem láthattunk, csupán az összeszerelő üzembe képzünk rabszolgákat. Pedig jót tenne a gazdaságnak is, ha innovatív magyar szakemberek folyamatosan illesztenék be a vállalkozások működésébe a legkorszerűbb fejlesztéseket, mert ezzel javulna a termelékenység, ami elengedhetetlen feltétele a béremeléseknek! Ha Önnek elege van abból, hogy vállalkozása fejlődés helyett csupán egyik napról a másikra tengődik, akkor 8-án ott a helye a szavazófülkében!

8. Hogy ne kelljen sumákolnia!

Vállalkozását megfojtják a közterhek? A rekord magas, 27 százalékos áfa miatt nem Öntől, hanem más országból vásárolják meg a terméket egykori vevői? Munkabért fizetne, de helyette adókat, járulékokat kell fizetnie? Tegye a kezét a szívére! Előfordult, hogy Ön is buherált már az adóval, ugye? Nyugodjon meg, nem Ön az egyetlen, a többiek is ezt csinálják, hogy nem kellje lehúzni a rolót. „És aki száz meg százezert rabol, bírája lészen annak, akit a szükség garast rabolni kényszerített.” – Tiborc („z” nélkül!) panasza ma is érvényes. Ha Ön is szeretne sumákolás és a lebukástól való félelem nélkül vállalkozni, akkor 8-án ott a helye a szavazófülkében!