A szlovákok nemet mondanak az orosz haditechnikai függésre, Magyarország igent

Amerikai vagy svéd gépekkel modernizálják a légiflottát, a magyar kormány inkább megtartja a szovjet-orosz helikoptereket.

Az amerikai kormány szerdán jóváhagyta, hogy 4,7 milliárd dollár értékben adjanak el fegyvereket európai államoknak, például Szlovákiának. Északi szomszédunk 15 darab F-16-os harci gép beszerzését tervezi, de a pozsonyi kormány még nem döntött, hogy az amerikaiak termékét válassza, vagy a svéd JAS-39-eseket.

A szlovákoknak jelenleg orosz gyártmányú, MiG-29-es vadászrepülői vannak, amik nagyjából a 2029-2035 közötti időszakig üzemképesek. Ha az F-16-osok mellett döntenek, 2,91 milliárd dollárt fizethetnek, pótalkatrészekkel és levegő-levegő rakétákkal együtt.

Ezzel szemben a magyar Honvédelmi Minisztérium, ahelyett, hogy mielőbb szabadulna a régi eszközöktől és az orosz függéstől, Oroszországba küldte nagyjavításra az Mi-17-es és Mi-24-es helikoptereket.

Az amerikaiak a szlovákok mellett Spanyolországnak adnak el 17 darab CH-47F Chinook szállító helikoptert 1,3 milliárd dollárért, valamint a briteknek 500 millióért MQ-9 Reaper felderítő, illetve harci drónokat.

(fotó: Magyar szolgálatban álló Mi-24-es helikopter - Mészáros János/MTI)