A Jobbik a Fidesz egyetlen esélyes kihívója

Több MSZP szavazó tartja a Jobbikot fő kihívónak, mint saját pártját.

Az Iránytű Intézet március 21. és 24. között, ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek relatív többsége (43 százalék) úgy vélekedik, a Jobbik a kormánypárt fő kihívója, míg az MSZP–Párbeszéd szövetségről csak öt százalék gondolja ezt, egy lehetséges MSZP–Párbeszéd–DK-együttműködés sem szerepel sokkal jobban, egy ilyen összefonódást csak a válaszadók hét százaléka tart esélyesnek arra, hogy érdemben induljon a Fidesszel szemben. Az LMP-t a megkérdezettek négy százaléka, a DK-t önállóan pedig három százalék értékeli így. 

A kutatásban részt vevők nyolc százaléka úgy vélekedik, hogy a Fidesz–KDNP egyeduralkodó marad a következő években, így nem tudtak fő kihívót megjelölni.

23 százalék pedig nem tudta megítélni, hogy ki léphetne fel a kormánypárttal szemben.

A pártok és pártszövetségek szavazótáborai szerinti bontásban szintén a Jobbik vezet. A kormánypárti szavazók 32 százalék is a Jobbikot tartja a legerősebb ellenzéki pártnak, ami a Fidesz fő kihívója lehet a következő években, míg 25 százalékuk bizonytalan, 13 százalékuk pedig a Fidesz egyeduralmán kívül nem tud mást elképzelni.

Érdekes, hogy az MSZP–Párbeszéd szavazóinak 33 százaléka szintén a Jobbikot tartja fő kihívónak, míg választott pártjukat csupán 29 százalék ítéli erősebbnek a jobboldali pártnál.

Az LMP híveinek 63 százaléka, a kisebb pártok (mint az Együtt, a Momentum vagy a Kétfarkú Kutya párt) szavazóinak 69 százaléka szintén a Jobbikkal azonosítja a fő kihívó szerepét. A pártszimpátiájukban bizonytalanok nál sincs nagy meglepetés, majdnem felük, 44 százalék szintén a Jobbikot tartja első számú kihívónak.