Lázár óva int a komoly bérköveteléstől

Mert akkor a nyugati cégek továbbállnak Afrikába!!!

Szégyenteljes és siralmas a hatályos munka törvénykönyve – ezzel szembesítette Lázár Jánost hódmezővásárhelyi utcafórumán az egyik helyi vállalat szakszervezeti képviselője - számolt be róla a Hírtv

A kifelé tartó migráció veszélyesebb, mint a befelé tartó, ezért át kellene alakítani A munka törvénykönyvét – ezt mondta Lázár Jánosnak az egyik hódmezővásárhelyi cég szakszervezeti képviselője.

"A munka törvénykönyve szerintem az átlag dolgozó számára szégyenletes. Mert lassan a kifelé tartó migráció veszélyesebb lesz, mint a befelé tartó. Nem tudnak ott tartani értelmes dolgozót akkor, hogyha öt évig folyamatosan havonta hosszabbítgatják meg a munkaszerződéseket. Semmiféle alternatíva nincsen. Nincsenek vállalati képzések. Ha nem sikerül a norma, hát nincsen meg. A minimálbér a tavalyi, az összes juttatást beépítették, és senkinek sem nőtt a bére"

– mondta Kiss Anett szakszervezeti képviselő.

Lázár János válaszában úgy fogalmazott: A munka törvénykönyvének kialakításakor a kormánynak figyelembe kell vennie a munkaadók igényeit is. Hozzátette: kockázatos sztrájkolni, mert a külföldi munkaadók könnyen továbbállnak.

"Kockázatot vállal az a közösség, aki sztrájkba megy a mai béremelési viszonyok és a mai bérszint mellett, mert kockáztatja, hogy 5-10 év múlva lesz-e termelő gyár azon a településen, mondjuk, Hódmezővásárhelyen. Mondok egy nagyon egyszerű példát: ma az Európai Unió és az Európai Bizottság eurómilliárdokat mozgósít annak érdekében, hogy a nagy német vállalatok ne Hódmezővásárhelyen létesítsenek gyárakat, mondjuk, második vagy harmadik gyárat, hanem fogják magukat, és Észak-Afrikában létesítsenek gyárakat. Addig megy majd ez a sztrájkolgatás, hogy majd Afrikában létesít egy következő gyárat"

– fogalmazott a kancelláriaminiszter a Hírtv beszámolója szerint.