A bizonytalanokat zaklatja a Fidesz

Fotó: Bezerédi Tamás/Alfahir.hu

A Kubatov-listán bizonytalanként szereplőket zaklatja az utolsó pilanatban a Fidesz aktivista gárdája - írja a 444.hu.

Ha ma vagy holnap személyesen keres meg a Fidesz az ajtón kopogtatva vagy telefonon, akkor nagy valószínűséggel rajta vagy a Kubatov-listán. Az ugyanis a helyi aktivisták pénteki és szombati elsőszámú feladata, hogy elsősorban a listán bizonytalanként feltüntetett szavazókat keressék meg, de erősítsék meg a támogatóikat is. A 2004 óta épített Kubatov-lista ilyenkor válik fegyverré a Fidesz kezében - írja a portál.

Ez a második fokozata az utolsó heti kampánynak. Csütörtökig azt a névre címzett Orbán Viktor-levelet kellett átadni személyesen a szavazóknak, amit húsvét előtt küldött ki a pártközpont. Ez már nem szőnyegbombázás volt, a Kubatov-listán lévő emberek kapták eleve a levelet. Azért volt előírás az aktivisták számára, hogy személyesen adják át Orbán üzenetét, hogy az utolsó pillanatban is letapogassák a választói akaratot. Aki elutasító, azt a hétvégén már elengedik, a támogatókra és főként a bizonytalanokra figyelnek már. 

A portál talált egy, a kampányban résztvevő embert, aki azt mondta: hogy óriási nyomás van az egész rendszeren, hogy egyetlen egy potenciális fideszes se maradjon otthon vasárnap, rendszeresek az ideges számonkérések, azt viszont nem hajlandóak tudomásul venni, hogy egyszerűen már túl szokszor küldték rá a szavazókra az aktivistákat. Megszámolni is nehéz már, hány aláírásgyűjtés volt az elmúlt években, aminek a célja nyilvánvalóan az adatbázis karbantartása volt, mostanra éppen ez üt vissza. A képviselőjelöltek ajánlószelvényeinek a gyűjtése az első napokban még látványos eredményekkel járt, de a végére a központból előírt, a minimálisan 500 szükséges ajánlás több tízszeresét elváró cél már nem jött össze. De ennek ellenére a határidő után is tovább kellett gyűjteni az aláírásokat. 

Sokan úgy adták oda az aláírásukat a Fidesz-jelöltjének, hogy arra kérték az aktivistákat, hogy ezután hagyják őket békén. Ehhez képest a pártközpontból újra és újra az az utasítás jött, hogy keressék a személyes kapcsolatot a választókkal, húsvét előtt pedig megkapták Orbán direktmarketinges levelét, ami csütörtökig kellett mindenkinek személyesen átadni, a levelet csak akkor dobhatták csütörtökön a postaládába, ha sokadszor is hiába próbálkoztak. Sok aktivista viszont már a lépcsőházba sem jutott be, miután a kaputelefonon elárulták, honnan jöttek. Azt viszont naponta számon kérik a központból, ha nem teljesítik az aznapra előírt feladatot.

A lap forrása szerint a Fidesz komoly utánpótlásgondokkal küzd az aktivista hálózatában. Itt fizetés ugye nincs, az idősek lelkesedésből, esetleg némi viszonzásért cserébe tolják. Őket még akkor is ki kellett vezényelni aláírást gyűjteni, amikor a leghidegebb időben le voltak fagyva a járdák. De a központból előírt számokat hozni kellett. Az aktivisták kisebb-nagyobb szívességeket kapnak cserébe, ilyen lehet, ha valamit el kell intézni mondjuk a helyi önkormányzatnál, de a legaktívabbaknák ez lehet akár egy szociális bérlakás kiutalása is. Ha az aktivisták jelentkeztek szavazatszámlálónak, a Fidesz gondoskodik a szavazás napján az ellátásukról is.  A fiatalabb aktivisták döntően fidelitasosok. Gyűjtöttek aláírásokat ők is, de számukra ez inkább munka. Konkrétan ezért pénz nekik sem jár, viszont kezdő politikusként ha nem is csúcsfizetéssel, de rendszeres jövedelemmel rendelkező pozíciókat, bizottsági helyeket, állásokat kapnak. 

Az aktivisták másik szerepe a kampányban az volt, hogy jelen kellett lenniük a lakossági fórumokon, amik iránt megint csak nem volt nagy lakossági érdeklődés, hiába próbáltak vonzónak tűnő, a kormánypárti médiában sokat szereplő neveket is hívni az érdektelenebb fideszesek jelöltek mellé.

A kampány hátralévő időszakában aki nem házaló ügynökként az ajtón kopogva próbálja meggyőzni a bizonytalanokat, az a pártirodákban kap feladatot. Telefonon hívogatja listáról a bizonytalanokat és a megbízható szavazókat is, hogy azok pedig szóljanak az ismerőseiknek - írja a portál.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András