Francia újságíró a Fidesz-kampányról: Franciaországban nincsenek no-go zónák, ez egy nagyon rossz propaganda

Meglepődött, amikor Magyarországra jött.

Charles Haquet múlt héten járt Magyarországon, riportot készített a vasárnapi választásról. Itt szembesült vele, hogy a vita nem a fontos és valódi kérdésekről szól, tehát nem társadalmi vagy gazdasági ügyekről.

„...nagyon meglepődtem, amikor szembesültem azzal, hogy a közbeszéd szinte csak a migránsokról és Sorosról szól. És azt vettem észre, hogy már mindenki Soros Györgyről beszél.”

Orbán Viktor múltja is érdekelte, mert életének első felében pont az ellenkezőjét képviselte annak, amit most mond. Végül ennek köszönhetően jutott el hozzá a motivációs levél is.

Charles Haquet azt mondja, hogy a francia embereket érdekli a magyar miniszterelnök változása, főleg az újságírókat.

„Ő egy másfajta európai demokráciát képvisel: Brüsszel-ellenes retorikát, NGO-ellenes hangot üt meg. Ezek igen meghökkentőek a francia újságíróknak. Érezni egyfajta agresszivitást a közbeszédben. Valamint az anti-európai hozzáállást.”

A történelmünk közös, mindkettő ország Európához tartozik, ezért sem értik Franciaországban a szembenállást az európai értékrenddel.

Azt elismeri, hogy viták náluk is vannak, de ott van egy közös alap, ami Magyarországon nem létezik.

„Nálunk is vannak viták. De nincs olyan vita, ami például egy másik európai ország ellen szólna. Az alap, hogy az európai értékeket és a francia köztársasági értékeket tiszteletben tartják.”

A hazai kampányban a kormánypárti politikusok azzal riogatnak, hogy Budapestből Bécs, Berlin, Párizs, vagy London lesz. Rossz példaként hozzák a fejlettségben és jólétben messze előttünk járó országokat.

„Franciaországban nincsenek no-go zónák. Nincsenek olyan helyek, ahova a migránsok miatt ne tudnának bemenni. Ez egy nagyon rossz propaganda. Nincsen nálunk háborús helyet”

 - szögezte le Charles Haquet.

Ahogy az sem felel meg a valóságnak, hogy Soros György egymillió menekültet akar betelepíteni Európába.

Azt elismeri, hogy minden kormányfőnek, így Orbán Viktornak is van egy saját elképzelése, amit képviselni akar, erről szól a demokrácia. Nem tartja lehetségesnek, hogy nyitva álljanak a határok, de azzal nem lehet játszani, hogy mindenkit terroristának tartunk, aki idegen, márpedig itthon jelenleg így áll a közbeszéd.