A felbontott levélszavazatokat is elfogadja az NVI?

Mindent bevetnek?

A Mérce birtokába jutott a Nemzeti Választási Iroda munkatársai által aláírt jegyzőkönyv, amely szerint olyan levélszavazatokat is érvényesnek nyilvánítottak, ahol a külső borítékon a felbontás ellenőrzésére szolgáló biztonsági csík elszíneződött, tehát vélhetően korábban felbontották őket. Információik szerint az MSZP megfigyelője kifogással élt az ügyben, mert a felbontott szavazási levélcsomag szerinte érvénytelen.

A "külső" borítékban van a "belső" borítékot - ami tartalmazza a szavazólapot -, illetve a választó azonosítására szolgáló adatlapot. Ha a "külső" borítékot kinyitják, akkor ki lehet cserélni benne a szavazólapot.

A kifogás szerint a külső borítékon található biztonsági csík számos szavazási levélcsomagnál elszíneződött, vagyis azt az NVI általi feldolgozás előtt már kibontották - írta a lap.

A Mércéhez került jegyzőkönyv és panasz alapján tegnap a Nemzeti Választási Iroda munkatársai ezeket a felbontott szavazási levélcsomagokat érvényesnek minősítették, így az azokban található szavazólap is vélhetően érvényes lesz. Az ellenőrzéskor az MSZP megfigyelője volt jelen, ő vetetett fel jegyzőkönyvet az esetről, és kifogással is élt a Nemzeti Választási Iroda felé.

Hogy a Fidesz nagyon fél az anyaországi magyarok szavazatától, azt jól jelzi, hogy a VMSZ aktivistái járják a Délvidéket, és ők gyűjtik be a levélvoksokat, miközben a vásárosnaményi választókerületben rövid idő alatt több ezer ukránnal gyarapodott a választói névjegyzék. A legdurvább példára a Bács-Kiskun megyei Bácsbokodon bukkantak, ahol a választói névjegyzék szerint vasárnap egy teljesen lakhatatlan, ajtó és ablak nélküli házból 167-en mennek el majd szavazni.