A Jobbik egy kaparós sorsjegy, de olyan, amivel nyerni is lehet

Vitáztak az RTL Klubon a miniszterelnök-jelöltek.

Sajnálatos módon, kevés konkrétum hangzott el, az elmúlt 28 év miniszterelnök-jelölti vitáinak az egyik mélypontja lehetett, amikor Karácsony Gergely azzal érvelt, nem véletlen, hogy baloldalon van az ember szíve.

Jellemző, hogy az RTL Klub eddig 19 választási vitát szervezett, de ezek egyikén sem képviselték magukat a kormánypártok, a kormányfő-jelöltin sem volt ott Orbán Viktor.

Miért szavazzunk a pártjára? - ez volt a műsorvezető Baló György első kérdése.

Karácsony Gergely szerint azért kell támogatni az MSZP-P-t, mert Magyarországnak változásra van szüksége, és az ezt akaró színes többség az ő nyílt szövetségükben találja meg a helyét.

Vona Gábor szerint sorsfordító választás előtt állunk, két generáció sorsa fog eldőlni április 8-án. Szerinte a tét nem az, hogy bevándorló-, hanem hogy kivándorlóország leszünk-e. Elmondta, a változáshoz el kell menni szavazni, és a változáshoz a Jobbik a garancia. Vona Gábor szerint le kell váltani az elmúlt 8 évet, de nem lehet visszahozni az azt megelőzőt.

Vona Gábor úgy látja, hogy 3 kérdést kell megválaszolnia a választópolgároknak, melyik párt tudja leváltani a Fideszt, melyik számoltatja el a korrupciós ügyeket, és melyik tud egy sikeres nyugodt országot vezetni egy szakértői kormánnyal az élen. Ezekre a kérdésekre a Jobbik a válasz.

Szél Bernadett szerint olyan kormányra van szükség, ami nem bedarál minket, hanem partner. Három területet emelt ki, béremelésre, oktatási reformra és az egészségügy rendbetétele van szükség.

Csalások

Szél Bernadett szerint korántsem demokratikus a választás, aminek egyik bizonyítéka, hogy nincs velük Orbán Viktor, illetve hogy mindhárman gyűlöletkampány kellett elszenvedniük.

Vona Gábor azokat a százezreket emelte ki, akik a kilátástalan gazdasági helyzet miatt kénytelenek voltak elhagyni az országot; ők akadályoztatva vannak választójogukban.

Karácsony Gergely is a lopott pénzből elszenvedett hazugságokról beszélt, illetve a választási törvény összes trükkjét hangsúlyozta, mint ami gátolja a szabad választásokat.

Átszavazások

Vona Gábor elismerte, hogy lesznek átszavazások, de a Jobbik kormányfő-jelöltje szerint bízni kell az emberek bölcsességében, ugyanakkor úgy tartja, hogy a magas részvétel a kulcsa a győzelemnek.

Szél Bernadett azt jelezte, hogy papíron a Fidesz már megbukott, mert a támogatottsága már most is kisebbségben van. Elmondta azt is, hogy mindenre hajlandó azért, hogy az emberek elmenjenek szavazni.

Karácsony Gergely ennek ellentmondva így reagált az átszavazásra: az ő szavazói nem birkák, hogy terelgessék őket. Felidézte, hogy sok helyen visszaléptek, mindent megtettünk, hogy világos helyzetet teremtsenek. Majd hozzátette, hogy nem fog a kardjába dőlni, ha a Jobbik elviszi a győzelmet előlük egy-egy körzetben.

Vona Gábor a Szél-Karácsony vitát azzal szakította meg, hogy

a választók egyáltalán nem erre kíváncsiak, szerinte ők a megoldásokat igénylik: a háziorvosokról, a nyugdíjakról akarnak hallani.

Arra is figyelmeztetett, hogy miközben a baloldali pártok állandóan az összefogásról beszélnek, nem tudnak megegyezni, másrészt az emberek már meghaladták a jobb-bal felosztást.

Szél Bernadett reagálásában szintén azt hangsúlyozta, hogy demoralizáló volt nagyon sok baloldali ember számára a vita, a szavazókat szerinte motiválni kell. Az emberek bölcsek, tudni fogják, ki a legerősebb ellenzéki jelölt.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje minden olyan mandátumot csalódásként fog megélni, amit a Fidesz nyer, de ők mindent megtesznek azért, hogy minden körzetben legyőzzék a Fideszt. Aláhúzta: a Jobbik szavazói a legheterogénebb tábor, így az átszavazási hajlandóság is kisebb mint, a többi párt esetében. Arra is figyelmeztette a társait, hogy lehet visszalépegetni, de a munkát is el kell végezni, és ez elmaradt az ellenzék többi pártjánál, így például az MSZP-nek sincsenek szervezetei vidéken. A változással kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy aki egy ország helyzetén akar javítani, az először magán kezdje.

Sorsjegy

Valamiért Vona Gábornak válaszolnia kellett arra a kérdésre is, hogy mekkora veszélyt jelent majd, ha kormányra jut. Szerinte erre garancia az elmúlt 5 év, másrészt ő bocsánatot kért, míg az MSZP ezt nem tette meg 2006-ért, és Orbán Viktor sem kért bocsánatot a devizahitelesektől.

Karácsony Gergelynek minderről az jutott eszébe – egy jelölti vitán -, hogy a Jobbik olyan mint egy kaparós sorsjegy, amire Vona Gábor úgy reagált, hogy

lehet, hogy a Jobbik egy kaparósorsjegy, de ezzel lehet nyerni, míg az MSZP-vel már háromszor próbálkoztak, és nem lehetett nyerni.

Hangsúlyozta azt is, hogy de nem Karácsony Gergelyt kell legyőzni, hanem a Fideszt.

Baló György felvetette, hogy mi lesz akkor, ha a Fidesz győz.

Vona Gábor erre megismételte korábbi álláspontját, 2016-ban megígérte, hogy győzelemre viszi a politikai közösségét, ám ha ez nem sikerül, akkor lemond.

Szél Bernadett a sorsát ebben az esetben a kongresszusra bízza, míg Karácsony Gergely visszamegy Zuglóba.

Abban viszont mind a hárman egyetértettek, hogy a Fidesszel nem lesz koalíció.

Viszont a kormányalakításban már nem volt ekkora konszenzus

Karácsony Gergely tudna támogatni egy szakértői kormányt a Jobbik részvételével, de nem tudna támogatni egy jobbikos miniszterelnököt. Szerinte a kétharmados törvényeket le tudnák bontani így is.

Szél Bernadett „a 2012-es Karácsony Gergellyel” értett egyet a technikai koalícióról.

Vona Gábor szerint viszont, ha az ország stabil kormányt akar, akkor a Jobbikot támogatni, ugyanakkor szerinte megújulásra van szükség, de ebben csak az LMP és a Momentum lehet a Jobbik partnere. Az MSZP-vel és a DK-val kizárta az együttműködést.

Szerinte ahhoz nem kell koalíciót kötni, hogy lebontsák az antidemokratikus elemeket, illetve a választójogi törvényt, és a civileket korlátozó törvényt. Szakpolitikai kérdésként felhozta az oktatást, a Jobbik például nem tartja rossznak a hit- és erkölcstant, és a mindennapi testnevelést, még ha nem most nem is valósul meg az rendesen. A Jobbik 17 éves korban határozná meg a tankötelezettséget, és ha rajta múlik minden magyar gyermek ugyanezt az oktatást kapja meg.

Búcsúzásképp mind a három jelölt szavazásra buzdított

Karácsony Gergely amiatt várva a sikert, hogy „a baloldalon van a szívünk, és ez nem véletlen”.

Vona Gábor szerint viszont két külön világ között kell majd választani április 8-án: egy bezárkózó, fojtogató, valamint egy üde és friss világ között. A baloldal és a Fidesz már 3-szor kapott bizalmat, most a Jobbik kér bizalmat.