Vajon mit tudhat az a lámpa, ami 750 ezer forintba kerül?

Az Elios Zrt. LED-lámpáinak felszerelése is olyan drága beruházás volt, hogy a cserékre vállalkozó fideszes önkormányzatok csak két évtizedes megtérüléssel számolhattak. Akadt viszont városvezetés, amely az LED-nél is hosszabb és kockázatosabb megtérülési időt vállalva napelemes világításra adott megrendelést: ez pedig Érd, amely tavasszal darabonként bruttó 750 ezer forintot fizetett ki napelemes közvilágítási lámpákra - írja a 24.hu.

Az önkormányzat tavaly év végén írta ki pályázatot a napelemes lámpák beszerzésére és telepítésére. A 40 millió forintos keretre egyetlen cég jelentkezett, a GREP Green Public Lighting Zrt., amely amúgy már hosszabb ideje üzemelteti a város közvilágítását.

A GREP lámpái háromszor-ötször annyiba kerülnek, mint a Tiborcz István nevével fémjelzett Elios Zrt. kisebb, parkokba, mellékutcákba való lámpatestei.

Az arány attól függ, hogy a legolcsóbbra vagy a legdrágábbra beárazott városok darabárait vesszük figyelembe, mert az Elios jelentősen eltérő árakat számolt fel ugyanazokért a termékeiért az egyes beruházások alkalmával.

Mint írják: az érdi önkormányzat beszerzésében az a furcsa, hogy a belvárost behálózó elektromos hálózat közelébe – néhol 10 méterre a vezetéktől – telepíttetett olyan lámpákat, amelyek komplett és nyilván egy hagyományos utcai lámpánál sokkal bonyolultabb rendszerek saját napelemmel és saját, földbe ásott akkumulátorokkal. Az önkormányzat honlapján sehol nincs nyoma megtérülési számításoknak.

A GREP és az Elios már dolgozott együtt

A portál emlékeztetett: a 40 darabos érdi napelemes referenciát begyűjtő GREP ugyanis korábban együttműködött az önkormányzati megrendeléseket 10 milliárdos nagyságrendben learató Elios Zrt.-vel. Pakson közös konzorciumban újították fel a közvilágítást. A cég szerepére az OLAF-jelentés is kitért, azt állítva, hogy rendszeresen „összejátszhatott” Tiborcz Istvánékkal.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András