Vona Gábor szerint a Fidesz meg akarta vásárolni a jobbikos képviselőket

Ők elutasították a próbálkozást, de a többi pártért nem tenné tűzbe a kezét.

"Nálunk egyébként megtörtént, hogy Fidesz-közeli emberek érdeklődtek jobbikos képviselőknél, mit gondolnának arról, ha a kormánypártnak nem lenne többsége. Lényegében valamiféle puhatolózásról volt szó, hogy megnyerjenek maguknak jobbikos politikusokat"

- mondta Vona Gábor azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy koalícióra lépnének-e egy olyan Fidesszel, ami nem Orbán Viktort jelöli miniszterelnöknek. A pártelnök hozzátette, hogy két ilyen megkeresésről tud, ezeket az érintett képviselők azonnal jelezték neki. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte:

"Ha ezt velünk megtették, biztos vagyok benne, hogy az MSZP-nél vagy más pártoknál is hasonlóan jártak el, értük pedig nem tenném tűzbe a kezem."

A lehetséges koalícióval kapcsolatban megismételte korábbi kijelentését, miszerint csak az LMP-vel és a Momentummal tudná elképzelni az együttműködést.

A leendő Jobbik-kormány kapcsán Vona hangsúlyozta, hogy pártpolitikusok helyett szakembereket nevezne ki a különböző tárcák élére, ám konkrét személyeket még nem nevezett meg:

"Sajnos olyan politikai közegben élünk, és az illető személyek olyan pozícióban vannak, hogy meg kell várnunk a választásokat a nevek nyilvánosságra hozatalával."

Hozzátette:

"Nem az a célom, hogy a választás előtt legyen egy jó névsor, a rajta szereplőket pedig meghurcolják, hanem az, hogy április 8-a után legyen egy jó kormány."

A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy szerinte a jelenlegi jogi környezetben is lehetséges lenne elszámoltatni a Fideszt, mivel "nincs olyan jogrend, ahol elfogadható lenne" a jelenlegi kormány korrupciós gyakorlata. Ehhez azonban új főügyészre lenne szükség Polt Péter helyett és csatlakozni kellett az európai ügyészséghez.

Az oktatás és az egészségügy megmentéséről elmondta, hogy mindkettő hosszútávú folyamat, melyek a ciklus végére hozhatják meg gyümölcsüket, de legsürgősebb intézkedésként a háziorvosi ellátás problémáinak megoldását és a pedagógusok bérének jelentős növelését kell majd elvégezni.

A gazdaságról szólva a Jobbik elnöke hangsúlyozta: hibásnak tartja Orbán Viktor EU-val való folyamatos konfrontációra épülő politikáját, mivel

"2020-tól is tartható a gazdasági növekedés, csak ahhoz megfelelő gazdasági és uniós politikára van szükség".

Ez pedig szerinte megvalósíthatatlan az uniós források megfelelő felhasználása nélkül, az viszont még nem látszik, hogy a 2020-tól kezdődő új uniós ciklusban miként osztják majd szét a támogatásokat a tagállamok között. Ezért is nevezte hibának, hogy Magyarország Orbán Vezetése alatt elzárkózik a francia elnök által kezdeményezett, az unió jövőjéről szóló konzultációtól.

A teljes interjú ITT olvasható.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Csalás készül Vona körzetében? Egy állítólagos minisztériumi tanácsadó 5000 roma voksot ígért a Fidesznek

Érdekes kommentre bukkantunk a Fidesz-közeli Kékes Online közösségi oldalán, melyben Lakatos Zsolt, az Együtt Szebb Jövőért Roma-Magyar Egyesület elnöke cigány szavazatokat ígért a Heves megye 2. számú választókerületében induló fideszes jelöltnek, Horváth Lászlónak. Az eset azért is figyelemreméltó, mert Gyöngyösön és környékén Vona Gábornak, a Jobbik elnökének igen komoly esélye van arra, hogy kiüsse a nyeregből a kormánypárti politikust.