Ami nálunk kétharmad, Dél-Koreában vádemelés és börtön

1300 milliárd, offshore cégek, letelepedési kötvények, betelepített migránsok, pofára írt közbeszerzések, Mészáros Lőrinc, maffiamódszerek. Nem baj.

A szöuli központi ügyészség azzal vádolja Rit, hogy összesen 11 milliárd von (2,62 milliárd forint) kenőpénzt fogadott el a hírszerzéstől, a Samsung elektronikai vállalattól és más szervezetektől.

A volt elnök ezen kívül állítólag mintegy 35 milliárd vont (8,35 milliárd forintot) sikkasztott el egy, a tulajdonában álló magáncég alapjaiból, és összesen 3 milliárd von (720 millió forintot) adót csalt el.

Ri a Hyundai vezérigazgatója és Szöul polgármestere is volt. Az elnöki tisztséget 2008 és 2013 között viselte. A múlt hónap végén vették őrizetbe.

Ri Mjong Bak ártatlannak tartja magát, és azt állítja, hogy személyes bosszúból akarnak leszámolni vele.

Ő a negyedik dél-koreai elnök, aki rács mögé kerülhet.

Utódját, a tavaly menesztett Pak Gun Hjét a múlt héten 24 év börtönbüntetésre ítélték hatalommal való visszaélés, államtitkok kiszivárogtatása, vesztegetés és kényszerítés miatt.

Magyarországon eközben országgyűlési választásokat tartottak, és hiába derült ki egy 1300 milliárdos botrány, hiába lopják a pénzt offshore cégeken keresztül, adnak terrorizmus közeli arab üzletembereknek letelepedési kötvényeket, hiába telepítenek be titokban migránsokat, és írnak ki pofára közbeszerzéseket, hiába van itt Mészáros Lőrinc, hiába törölnek el bárkit és bármit maffiamódszerekkel, nem baj. Itt ezekért nem börtön jár, hanem vezetői szék.