Külföldi multik hordják szét a CBA magyar milliárdosának birodalmát

Baldauf László szisztematikusan "zárja be" a CBA boltjait, aki még tavaly adta át a Lidl-nek a legjobb üzleteinek üzemeltetési jogát. A portál birtokába jutott információt Baldauf még igyekezett cáfolni, később azonban kiderült, hogy a német diszkontlánc szerezte meg a legjobb helyeken fekvő boltok - pl. Budapest Ferenciek tere, Rákóczi út - üzemeltetési jogát.

Az üzletember egy interjúban arról beszélt, hogy 2018 végén teljes mértékben elszámol tulajdonostársaival, és a tiszteletbeli elnöki posztról is lemond. A boltok átadásáról szóló döntését "gazdasági megfontolások és a szakmai meglátásai motiválták, illetve személyes okok is közrejátszottak." Ugyanitt furcsa módon arról beszélt, hogy a hazai cégeket kell támogatni a multik helyett.

Ennek fényében pedig különösen érdekes, hogy megint multihoz kerülnek a boltjai. Abból a szempontból viszont nem meglepetés, hogy ezeknek a cégeknek van valódi tőkeerejük a kiskereskedelmi szektorban - elég csak az egyes Coop-boltok minimálbéremelés és munkaerőhiány miatti korlátozott nyitva tartására gondolni. Vagyis a magyar cégek nincsenek túl könnyű helyzetben.

A lap szerint szerint Baldauf szisztematikus lépései óta több CBA-tulajdonos is azon munkálkodik, hogy a lehető legjobb deal mellett kiszálljon a boltokból.

A Trade Magazin összeállítása szerint 2014-ben 2289 CBA-üzlet volt, egy évvel később 2267, 2016-ban pedig 2177 üzlettel rendelkeztek.

A kormány célja továbbra is az lehet, hogy 50% fölé kerüljön a magyar tulajdon a kiskereskedelemben. Nem lenne meglepő, ha a kormány most, a választások után újra megpróbálna olyan szabályozást hozni, amely jobb helyzetbe hozza a magyar cégeket, és nehezebbe a multikat  írja - portál.