Teljes újratervezés: Török szerint a Fidesz hamar bepótolja a kétharmad eddigi hiányát

Prezidenciális rendszer jön, zéró önkormányzatisággal.

"Az elmúlt nyolc év után nehéz elképzelni, hogy Orbán Viktor nem él azzal a lehetőséggel, amit a kétharmad jelent. Visszakapott egy eszközt, amivel 3 évig nem élhetett. Vagyis azokban az ügyekben, amelyekhez szükség lett volna a kétharmadra most bizonyára gyorsan lépni fog"

- mondta Török Gábor az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A politológus által felvázoltak szerint tehát Orbánék villámsebességgel esnek majd neki, hogy a jogállam még megmaradt bástyáit is porig rombolják, és ha lehet, akkor még ennél is jobban bebetonozzák a NER-t:

"Erre a vezetői garnitúrára az a jellemző, hogy hosszú távon is gondolkodnak. Számukra fontos a hatalomfoglalás, az a jellemző rájuk, hogy gondot fordítanak a rezsim kialakítására"

- fogalmazott Török, aki hozzátette: a Fidesz joggal bízhat benne, hogy ebben az évben még kitart a kétharmad, amit a jövőbeli leválthatatlanságuk további megszilárdítására használnak majd föl.

Török Gábor szerint

"lehetnek ennek érdekében apró bütykölések a magyar alkotmányon" is.

A politológus szerint arról egyelőre semmit sem tudni, mit tervez Orbán Viktor 2022 utánra, szerinte akár az is elképzelhető, hogy

"már nem a kormányzás érdekli akkor, és ez azt jelenti, hogy az intézményrendszert az akkori Orbán Viktorra szabják már most".

Ez a politikai szakértő szerint könnyen eredményezhet egy olyan rendszert, ahol a köztársasági elnöknek van nagyobb hatalma (tehát egy prezidenciális berendezkedést - a szerk.), és amiben - értelemszerűen - Orbán Viktor foglalhatja el ezt a pozíciót.

Török Gábor azt is valószínűnek tartja, hogy a Fidesz nekilát majd az önkormányzati rendszer beszántásának is: vége lehet a polgármesterek közvetlen választásának, az ötezer fő alatti települések önkormányzatiságának felszámolásáról pedig már a választás előtt szó esett.

A politológus szerint a jövőben Budapest főpolgármesterét sem a lakosság választja majd.

Hozzátette:

"Nagyon kíváncsi vagyok arra is, hogy az ellenzéki térfélen mi fog történni. Az ellenzéki térfél szereplői egyelőre nagyon hasonló helyzetben vannak. Félig üres-félig tele helyzet ez, amiből még bármi kialakulhat."