2018. 04. 15. 08:15
MTI nyomán

Marad a kétharmad: a külföldre menekültek és az átjelentkezők nem tudták megfordítani az eredményt

Befejeződött a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolása, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. Az átjelentkezők és a külföldre kényszerültek szavazatai kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy megakadályozzák a Fidesz-KDNP kétharmados többségét, de nekik köszönhetően a Jobbik plusz egy mandátummal rendelkezik majd, illetve az LMP és a Momentum is jobb végeredményt ért el. A bizonytalan végkimenetelű egyéni körzetek eredményét sem befolyásolták az utoljára összeszámolt voksok, ugyanakkor a végeredmény még nem jogerős.

A szavazatszámlálás értelmében a 109 egyéni választókerületből 91-ben a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyert, 8-ban az MSZP-Párbeszéd szövetség, 3-ban a DK, 1-1-ben a Jobbik, az LMP, illetve az Együtt jelöltje szerzett mandátumot, valamint 1 független jelölt is bejutott a parlamentbe.

Országos listáról a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik 25, az MSZP-Párbeszéd 12, az LMP 7, a DK 6  képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig 1 kedvezményes mandátumhoz jutott.

Az új Országgyűlésben így

  • a Fidesz-KDNP-nek összesen 133,
  • a Jobbiknak 26,
  • az MSZP-Párbeszédnek 20,
  • a DK-nak 9,
  • az LMP-nek 8,
  • az Együttnek és a német önkormányzatnak 1-1 képviselője lesz, és
  • 1 független jelölt is bejutott.

A jellemzően fiatalabb korosztályt képviselő átjelentkező és külföldről szavazó választópolgárok esetében elmondható, hogy körükben kiemelkedően magas az ellenzéki érzelműek aránya, a Jobbik, az LMP és a Momentum pedig sokkal jobban teljesített náluk, mint a hazai országos listán vagy egyéniben.

Ez azt jelzi, hogy a három pártnak komoly tartalékai vannak a fiatal generáció köreiben, ám április 8-án ez nem volt elég az érdemi változáshoz.

Porván megismételhetik a szavazást

"Beadtunk pár kifogást azokon a helyeken, ahol fura volt az eredmény. Az első meg is jött és nyertünk, most még fellebbezünk, és ha azt is nyerjük, akkor ebben a szavazókörben újra meg kell tartani a szavazást"- írta a párt a közösségi médiában.