2018. 04. 16. 18:37
MTI nyomán

Meleg rekord és szaharai homok

Igen, ez a magyarországi időjárás, nem valami afrikai államé.

Ezen a napon eddig a legenyhébb éjszaka Tatabányán volt 1952-ben, akkor 15,6 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Most ennél több mint 2 fokkal melegebb volt Gyöngyösön: az új április 16-ai országos hajnali melegrekord 17,8 fok.

A fővárosi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord mostanáig 13,7 fok volt, 2015-ben regisztrálták a János-hegyi állomáson. Most Budapest Lágymányos állomáson csak 17,3 fokig csökkent a hőmérséklet, így ez az új fővárosi rekord.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy másik bejegyzésében azt írta: folytatódik az átlagosnál melegebb idő. A hét eleji felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles lesz az időjárás. Emellett arra is figyelmeztetnek, hogy szerdáig nagyon nagy mennyiségű szaharai port tartalmaz a légkör. Majd, ahogy az OMSZ aeroszol-előrejelzési animációján látható szerdán egy másik örvény kisöpri hazánkból a poros-homokos légtömeget és a levegő is tisztulni kezd.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Kocsit mosna? (Tető)ablakot pucolna? Szerdáig ne tegye! Addig ugyanis nagyon nagy mennyiségű szaharai port tartalmaz majd a légkör, és mivel kisebb csapadék is több helyen előfordulhat a következő 2...

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 10-16, a legmagasabb 17-23 fok között várható, a Tiszántúlon lehet a legmelegebb.