Az Orbán-rendszer közelebb van a Kelethez, mint a Nyugathoz

Political Capital.

A Political Capital ügyvezető igazgatója a Népszavának nyilatkozott az újabb kétharmad kapcsán. Krekó szerint zárójelbe kerülhet minden olyan kérdés, ami bizonyos intézkedések támogatottságát firtatja, a Fidesz ezeket lesöpri majd azzal, hogy igent mondtak a választók.

Merre tartunk?

„Az Orbán-rendszer logikájában, mentalitásában, céljaiban jóval közelebb áll akár az orosz, akár a török kormányhoz, mint a nyugat-európai kabinetekhez. Nem tartunk még az említett országok szintjén, de az irány egyértelmű.”

Az elemző viszont azt is kiemeli, hogy a miniszterelnök tisztában van vele, a gazdaság stabilitása Nyugat-Európának köszönhető, különösen az Európai Uniónak. Ha az innen jövő lehetőségeket maximálisan ki akarja használni Orbán, akkor fontos neki az Európai Néppárt és az uniós tagság.

Krekó szerint ez oda vezethet, hogy az új kabinet inkább Nyugatra fordul.

„A miniszterelnök megpróbálja a Nyugattal való kapcsolatát javítani, és annyira fog csak Keletre gravitálni, amennyire ez engedi.”

Az ellenzéki politikusokról beszélve azt mondta, hogy Gőgös Zoltán visszavonult szocialista politikus foglalta össze tökéletesen a jelenlegi helyzetet:

„nem akarok olyan szerepet játszani, mint az orosz vagy török ellenzékiek.”

(fotó: Béli Balázs/Alfahír)