Az NVB kimondta: a szabolcsi Nyírkércsen megsértették a választási törvényt

A kétfarkúaknak adott igazat a testület.

Az MKKP már április 11-én kifogást nyújtott be Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 05. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsághoz, melyben azt állították, hogy Nyírkércs 001. számú szavazókörében a jegyzőkönyvi adatok szerint az egyéni szavazólapokból a megjelent választópolgárok számánál 12-vel több, míg pártlistás szavazólapból 12-vel kevesebb volt az urnában.

Ezek alapján tehát a szavazatszámláló bizottság 12 választópolgár számára két egyéni szavazólapot adott át ahelyett, hogy egy egyéni és egy listás szavazólapot adott volna, amivel megszegték a választási törvényt.

A párt szerint ez a leadott szavazatokban - a hibák miatti levonás miatt - 85 érvénytelen szavazatot eredményezett, ezért a szavazóköri eredmény érdemi részét érinti.

A beadványt a helyi választási bizottság, bizonyíték hiányára hivatkozva érdemi vizsgálat nélkül elutasította, a Nemzeti Választási Bizottság azonban helyt adott az MKKP fellebbezésének.

A testület ugyanis elfogadta bizonyítékként a valasztas.hu csatolt linkjét, ahol egyértelműen látszott, hogy éppen azzal a 12 listás szavazattal volt kevesebb a végelszámolásnál, mint amennyivel több volt az egyéni szavazatoknál.

Az NVB azt is kimondta, hogy kizárólag erre vonatkozóan nézte az ügyet és hozott döntést. Ez azért fontos, mert a fellebbezésben a Kétfarkú Kutya Párt azt is kérte, hogy az NVB semmisítse meg a szavazókörben a választási eredményt és a szavazást ismételtesse meg.

Ugyanakkor az NVB a határozatában kimondta, hogy "a Nemzeti Választási Bizottság számára eljárási kötöttséget jelent az, hogy a másodfokú eljárás csak olyan kérdésben folytatható le, amelyben a kifogást előterjesztették". Tehát a szavazás megismétlésére ez alapján valószínűleg nem kerül majd sor.

A testület döntése fontos tanulsággal szolgálhat a jogorvoslattal élő pártok számára, hiszen országszerte rengeteg szavazókörben történt hasonló, a Nemzeti Választási Iroda által "hibaként" kommunikált visszaélés.

Az NVB határozata alapján úgy tűnik, hogy ezek bejelentésénél eleve a szavazás megismétlését kell kérni a helyi választási bizottságtól, ha ezt akarja elérni a panasztevő.

Porván megismételhetik a szavazást

"Beadtunk pár kifogást azokon a helyeken, ahol fura volt az eredmény. Az első meg is jött és nyertünk, most még fellebbezünk, és ha azt is nyerjük, akkor ebben a szavazókörben újra meg kell tartani a szavazást"- írta a párt a közösségi médiában.