Németh Szilárd ész nélkül sorosozott, most elbukott egy pert

A Fidesz alelnökének nyilvánosan meg kell követnie az Eötvös Károly Intézetet.

Azért perelték be tavaly Németh Szilárdot, mert 2017. március 17-én a Mandineren megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy az intézet a Közhasznúsági jelentésében meghatározottnál „sokkal, de sokkal nagyobb lóvét” kapott Soros György alapítványaitól.

„Súlyos vád, amely ha igaz lenne, akkor meghamisítottuk volna a közhasznúsági jelentésünket. Ezt az állítását azzal tetézte, hogy mindezt a nemzetbiztonsági szolgálatoktól tudja, mégpedig úgy, hogy a szolgálatok a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén nyilatkoztak erről, amit az ellenzéki képviselők is hallottak.”

Az EKINT első fokon megnyerte a pert a Fővárosi Törvényszéken 2017. december 1-én. Németh Szilárd azonban később sem tudta bizonyítani a Eötvös Károly Intézet jóhírnevét sértő állításait.

Az EKINT szerint a Fidesz alelnökének híresztelése azért is fenyegető, mert jogszerűen csakis bűncselekménnyel, illetve terrorgyanúval illetett személyeket, gonosztevőket szabad lehallgatni.

 Szél Bernadett, a bizottság tagja korábban sajtótájékoztatón közölte, hogy a bizottság jegyzőkönyveinek tanúsága szerint az Eötvös Károly Intézetről a bizottság ülésein szó sem esett

„Mindezek következtében Németh Szilárdnak hamis tényállításai miatt nyilvánosan meg kell követnie az Eötvös Károly Intézetet és sérelemdíjat is fizetnie kell”

- közölte az intézet.