Soros-ösztöndíjas volt a Soros-listázó lap tulajdonosa, Schmidt Mária

Óriási felháborodást okozott a közéletben, hogy Orbán Viktor kedvenc történész asszonyának, Schmidt Máriának a lapja innen-onnan összeszedett nevekből egy állítólagos Soros-listát szerkesztett. Már csak azért is kritikán aluli a Figyelő „munkája”, mert például az a Boytha György is felkerült a listára, aki már 2010-ben (!) elhunyt, ráadásul haláláig Fidesz-szimpatizánsnak vallotta magát, de bekerült a szórásba Orbán Viktor korábbi gazdasági minisztere, Chikán Attila is.

Fidesz-szimpatizánsok is felkerültek a Soros-listára

A lista negyedik helyén szerepel Boytha György, a CEU, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az ELTE egykori oktatója, aki 2010-ben, még a Fidesz választási győzelme előtt elhunyt.Ezt fia, Boytha Péter írta meg az Indexnek, hozzátéve, hogy"soha párt tagja nem volt, politikai meggyőződése azonban igen. Igazi européer és haláláig a Fidesz politikájának támogatója volt."

A Nemgogol blog most visszakereste a XX. Századi Intézet honlapjára feltöltött korábbi Schmidt Mária-életrajzot, melyben bizony ott virít: a történész asszony egyszer 3, egyszer pedig 1 évig a zsidóság XX. századi történetének kutatásaira a Soros Alapítványtól kapott ösztöndíjat. A blog szerint az intézet honlapján már egy „lebutított” életrajz található. Ám ma már klisészámba megy, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az ott is marad: az archivált honlapok visszakeresése szinte gyerekjáték.

Így a blog újra elérhetővé tette Schmidt Mária teljes önéletrajzát, melyben ott olvasható két Soros-ösztöndíj is:

Három éves (sic!) kutatási ösztöndíj a magyar zsidóság 20. századi történelmének tanulmányozására az MTA-Soros Alapítványtól. Témavezető: Dr. Ránki György (1985-1988)

valamint

Egy éves (sic!) kutatási ösztöndíj az MTA-Soros Alapítványtól az Indiana University Jewish Studies programjához, Bloomingon, Indiana, USA (1988-1989)

Ismert, a Fidesz számos prominensét Soros György támogatta. A régi vonalból maga Orbán Viktor Soros-ösztöndíja a legismertebb, de a Soros-egyetemnek nevezett CEU-n végzett Kovács Zoltán kormányszóvivő, illetve féléves Soros-ösztöndíjjal volt az Egyesült Államokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Szijjártó Péter: „úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok"

A külgazdasági és külügyminiszter már nem ezt mondja, de 1996-ban még jól jött Gyuri bácsi támogatása és segítsége, hogy az Egyesült Államokba mehessen. Nem mintha nem így lett volna kitaníttatva a Fidesz egész vezérkara a paranoiától és hataloméhségtől mostanra teljesen becsavarodó Orbán Viktorral együtt.

Eszes Beáta hazudik

A cikk megjelenését követően a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány közleményben reagált, amit most változtatás nélkül közlünk:

Hazug állítások jelentek meg a nemgogol.blog.hu oldalon Eszes Beáta alaptalanul vádaskodó cikkében. Hazugság, hogy Schmidt Mária önéletrajzából eltűnt volna az MTA-Soros Alapítványtól kapott támogatásának ténye. Schmidt Mária hivatalos weboldalán, valamint Facebook-oldalán olvasható a Széchenyi-díjas történész átfogó, részletes önéletrajza, amely természetesen az alaptalanul vádaskodó és végletesen elfogult cikk írásakor is elérhető volt, és amelyben szerepel a Soros Alapítványtól kapott ösztöndíja.

Eszes Beáta hanyag volt és Schmidt Mária hivatalos weboldalát nem olvasta el.

Sajnálatos, hogy a hamis állításokat tartalmazó cikket több médium is átvette, tényként közölte és nem ellenőrizte annak valóságtartalmát. Elvárjuk Eszes Beátától és a hamis tényállításokat átvevő médiumoktól a helyreigazítást!

Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány