Erdogan ismét a kormánypárt tagja lett

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden ismét a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) tagja lett.

Erdogan az AKP ankarai székházában tartott parlamenti frakcióülésen írta alá az erre vonatkozó nyilatkozatot.

Ezután Binali Yildirim kormányfő bejelentette: a május 21-én tartandó rendkívüli kongresszuson 2 év 9 hónap után Erdogant ismét az egykor általa alapított párt elnökének jelölik.

Erdogan azután vált meg a tiszttől az AKP első rendkívüli kongresszusán, hogy 2014 nyarán köztársasági elnökké választották. Ahmet Davutoglu vette át tőle a tisztet. A párt második rendkívüli kongresszusa 2016 májusában volt, akkor Binali Yildirim lett a párt elnöke, miután Ahmet Davutoglu lemondott.

A keddi frakcióülésen Erdogan úgy fogalmazott: ma visszatérek "pártomhoz, fészkemhez, szerelmemhez". A szétválás tulajdonképpen csak formalitás volt, az alkotmány előírása szerint - mutatott rá.

Beszédében Erdogan arra is kitért, hogy ha az Európai Unió nem nyit meg újabb fejezeteket Törökország csatlakozási folyamatában, akkor a két félnek nincs miről beszélnie és Ankara "búcsút int" Brüsszelnek.

Az április 16-i referendumon a hivatalos végeredmény szerint a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt az alkotmány módosítására, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át.

Az alkotmánymódosítás teljesen csak 2019. november 3. után, tehát a következő parlamenti és köztársaságielnök-választást követően lép életbe, de néhány intézkedést a kormány már hamarabb foganatosít. Köztük azt a pontot, amely engedélyezi, hogy az államfő megőrizze pártjához fűződő viszonyát, míg hagyományosan semleges közszereplőként kellett tevékenykednie.