2018. 04. 20. 13:33

A demokrácia egyik utolsó bástyáját bontaná le a kormány

A Jobbik úgy véli, hogy a bírói rendszerben tervezett változtatásokkal a demokrácia utolsó bástyáit próbálná meg lebontani a kormányzat.

Sajtókörökben terjed a hír, hogy a kormány nyílt támadásra készül a bíróságok függetlensége ellen. E szerint a jövőben a bíróságok az igazságügyi minisztérium fennhatósága alá kerülnének.

Amennyiben ez megvalósulna, úgy a kormány a demokrácia egyik utolsó bástyáját bontaná le

- áll a Dr. Staudt Gábor és Dr. Gyüre Csaba jobbikos képviselők által jegyzett közleményben.

A bíróságok rendszere ugyanis önálló hatalmi ág a klasszikus demokrácia megszületése óta, így annak a végrehajtó hatalom alá történő betagozása a demokrácia végét jelentené Magyarországon. Ennek bevezetése a bírói függetlenség elvét is alapjaiban sértené. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltakozik a tervezett lépés ellen és bízik benne, hogy kormány mielőbb kijelenti, hogy nincsenek ez irányú tervei.

Felszámolhatják a független igazságszolgáltatást

A demokrácia alapköve, a hatalommegosztás elve sérülhet ezáltal, hiszen 2012 óta az Országos Bírósági Hivatal döntött a bírósági vezetők kinevezéséről és a bíróságok ügyelosztási rendjéről, így arra is befolyásuk lehetett, hogy egyes ügyeket melyik bírók tárgyalják. A szervezet (eddig is kérdéses) függetlensége adott biztosítékot arra, hogy a politikai ügyek nem válhatnak koncepciós perekké.