Érdekes: összekötnék a nyugdíjat a gyermekvállalással?

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke arról beszélt, hogy egész Európában súlyos probléma a népességfogyás, szerinte ugyan Magyarországon 2012 óta a kormányzat politikájának köszönhetően nő a termékenység, de még "van hova fejlődni ezen a téren". Felvetette: választ kell adni arra a kérdésre, hogy gyereknevelést a nyugdíjrendszeren belül hogyan lehetne elismerni.

Kitért arra is, hogy az utóbbi néhány év gazdasági bővülése ellenére nem jellemző az előtakarékoskodás az idős korra, ebben szavai szerint sürgősen lépéseket kell tenni.

„Lehetne korrekt nyugdíjrendszerünk, de ahhoz magasabb személyi jövedelemadó-kulcs kellene"

Miután Vona Gábor hazugságvizsgálós vitára hívta ki Orbán Viktort, újabb lendületet kapott a nyugdíjak körüli vita. Azt még a kormányzat sem tagadja, hogy az elöregedő magyar társadalom belátható időn belül megroppantja az ellátórendszert, azonban a lapunknak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő nyugdíjszakértő szerint a kormányzat szándékában nem áll korrekt feltételeket biztosítani az idősek számára.

Egyébként a nyugdíj ügye a választási kampányban is felmerült, igaz, nem a Fidesz részéről. A Jobbik például differenciált nyugdíjemelésben gondolkodott, ugyanakkor az ellenzéki párt programjában szerepelt egy olyan terv is, hogy a dolgozó állampolgárok adójukból nyugdíjprémiummal támogathatják a szépkorú szüleiket, magyarán

"aki több gyermeket hozott a világra, aki több alkotó embert adott hazánknak, az az ő jövedelmükből is juthasson nyugdíját kiegészítő összeghez".

No, lám!