2018. 04. 23. 20:35
MTI

Ha választani kell, Szlovákia és Szlovénia az EU "magját" választja

Szlovénia és Szlovákia is az Európai Unió szorosabb integrációt sürgető "magjához" akar tartozni - jelentette ki hétfőn közös sajtótájékoztatóján Borut Pahor szlovén és Andrej Kiska szlovák államfő Ljubljanában.

A szlovák államfő egynapos hivatalos látogatásra érkezett a szlovén fővárosba.

"Mindketten a béke, a biztonság és jólét lehetőségét látjuk Európa szorosabb integrációjában"

- mondta Pahor.

A politikus úgy vélte: amennyiben Európa a különböző érdekek és lehetőségek mentén rétegződik, Szlovénia és Szlovákia is Németország és Franciaország oldalára akar állni. 

Kiska hozzátette: senkinek sem lenne szabad megosztania az EU-t, és szerinte egyértelmű jelzést kellene küldeni a csatlakozni kívánó országoknak, hogy az út nyitva áll előttük. Ellenkező esetben más országok kihasználhatják ezt, és befolyással lehetnek a tagjelölt országokra - hangsúlyozta.

Oroszországgal kapcsolatban Kiska úgy vélekedett: Szlovéniában és Szlovákiában is erős az orosz propaganda.

"Oroszország különböző csatornákat akar használni arra, hogy kisebb blokkokra ossza az EU-t, és így nagyobb befolyást gyakorolhasson rájuk"

- hangoztatta. 

Pahor szerint ebben az érzékeny időszakban, amikor a nemzetközi közösség kiszámíthatósága csökken, és amikor a biztonság kockázat is nagyobb, sokkal fontosabb, hogy világosan kimondják: "kik vagyunk, és kivel akarunk biztonságosabb jövőt kialakítani".