„Orbán Viktor uralma alatt Magyarország kiközösítetté vált”

 Az amerikai külügyminisztérium volt helyettes államtitkára szerint „Magyarország lett a gyenge láncszem a NATO-ban.”

Melia a Népszavának adott nyilatkozatában kérdésesnek nevezte, meddig hajlandóak a NATO-szövetségesek minden aggály nélkül arra, hogy életbevágó katonai titkokat osszanak meg Magyarországgal. Szövetségesként azonban ezt kell tenniük,

„azzal a Magyarországgal, amelyik egyre meghittebb viszonyt ápol Putyin mind agresszívabb Oroszországával”.

A szakértő szerint az Atlanti Szövetség „orosz agresszióval” találta magát szemben Ukrajnában, és az oroszok „újra meg újra fenyegetik” a balti államokat, illetve az Oroszország perifériáján található többi országot. Melia úgy vélekedett, hogy ebben a helyzetben „Magyarország lett a gyenge láncszem a NATO-ban.”

„Nem értem, hogyan tűrhetik ezt a magyarok, azok után, amit Oroszország művelt Magyarországgal a kommunizmus évei alatt. Megszűnt a történelmi emlékezet?”

– tette fel a kérdést.

Az április 8-i választást értékelve elmondta: Orbán Viktor és a Fidesz kétharmados többsége azt tanúsítja, hogy eredményes volt a választási feltételrendszernek a kormánypárt javára történő áttervezése, illetve a választókerületi határok Fidesz-érdekeknek megfelelő átszabása. Hozzátette:

az EBESZ megfigyelő missziója is számos rendellenességet jelzett, beleértve a műsorszóró média nagy részének az elfogultságát, továbbá azt, hogy állami forrásokkal éltek vissza a Fidesz-kampány keretében.

Melia szerint azonban a legfontosabb tényező az volt, hogy sikerrel járt a Fidesz megfélemlítő kampánya, a magyar szavazók képzelt ellenséggel való folyamatos riogatása.

A volt helyettes államtitkár arra is kitért, hogy Magyarországon gyakorlatilag alig maradnak a közel-keleti háborúk menekültjei, miközben a huszadik század megrázkódtatásai során Nyugaton befogadott magyarok száma százezrekben volt mérhető.

Nagyon aggasztónak és szomorúnak nevezte a Soros György elleni, általa „bizarrnak” minősített támadások hosszú sorát. Sorosról azt mondta:

„Magyarország egyik legsikeresebb fiáról van szó, olyan emberről, aki a vagyonát igen nagylelkű módon megosztotta annak érdekében, hogy Magyarországon és szerte a világban támogassa a szabad és nyílt társadalmat”.

Melia szerint az, hogy

„Orbán Viktor ilyen ádázul fordult szembe korábbi támogatójával, aki finanszírozta tanulmányait az Egyesült Királyságban, sokkal többet mond el Orbánról, mint Sorosról.”

Hozzátette:

„Az ember kíváncsian figyeli, mostani szövetségesei közül kivel fordul szembe legközelebb”

Emlékeztetett arra, hogy Orbán elüldözött a saját környezetéből számos Fidesz-alapítót, illetve más partnereket, „így például Jeszenszky Gézát, a kiváló államférfit és tudóst”. De azt is megjegyezte, hogy Orbán Viktor „életre szóló barátjával”, Simicska Lajossal is szakított.

Az Orbán-kormányzat nemzetközi megítéléséről Melia kritikusan fogalmazott:

Orbán Viktor uralma alatt Magyarország kiközösítetté vált azokban a klubokban, ahová olyan fontos volt belépnie az országnak, nevezetesen a már említett NATO mellett az Európai Unióban is.