A Magyar Kórházszövetség szerint is az orvoshiány a legégetőbb probléma

16 százalék felett van a belföldi pályaelhagyók aránya.

Svébis Mihály a legfontosabb feladatok egyikeként jelölte meg az egészségügyből jelenleg hiányzó szakemberek pótlását és arra hívta fel a figyelmet:

míg az elvándorlók aránya a teljes hazai orvostársadalom 12 százalékát teszik ki, addig 16 százalék felett van a belföldi pályaelhagyók aránya.

Az elnök a Magyar Kórházszövetség 30. kongresszusának programjáról szólva elmondta: a keddtől péntekig Egerben zajló seregszemlén az ágazat aktuális kérdéseit vitatják meg a résztvevők.

"A megszokottak szerint a rendezvény része lesz az elmúlt időszak értékelése, valamint a jövő felvázolása is, amelyben meghatározó mozzanatnak ígérkezik a pénteki, ugyancsak hagyományos szakmapolitikai fórum"

- tette hozzá.

Nagy Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára kiemelte: az elmúlt években tapasztalt, jelentős arányú orvoskivándorlás mára csökkenő, illetve stagnáló tendenciát mutat. A hiányzók pótlása ugyanakkor még "nagyon hosszú és kemény feladat lesz", ezt a fiatalok képzésével és a külföldön dolgozók hazacsábításával lehet és kell megoldani - fogalmazott, megjegyezve: hasonlóan fontos teendő a jelenleg még "zilált" betegutak rendezetté tétele.

A Magyar Kórházszövetség 30. kongresszusán négy napon át minden eddiginél több, mintegy ezer regisztrált résztvevő ismerheti meg 68 kiállító termékeit és hallhat előadásokat 20 szekcióban az ágazat időszerű kérdéseiről.     A témák között szerepel a rezidensképzés, az életpálya, az elvándorlás, a betegközpontú ellátás, a kórház-finanszírozás és a bértámogatás, a szakdolgozók helyzetével és a várólistákkal kapcsolatosan prezentációkat is tartanak.