A kormánykritikus médiának a lehető legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie

A Magyar Nemzet volt főszerkesztő-helyettese joggal nem túl derűlátó.

"Engem legalább annyira meglepett a hirtelen és drasztikus leépítés, mint amennyire az országot meglepte a kétharmados Fidesz-győzelem"

- mondta a 80 éves lap megszűnésével kapcsolatban az újságíró. Hozzátette: ő egy sokkal lassabb folyamatra számított, aminek a vége nem a "teljes kapituláció" lett volna.

György Zsombor hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzet sosem volt függetlenebb, mint a 2015-ös G-nap és a 2018. április 11. közötti időszakban, hiába érték őket ellenkező jellegű támadások:

"Azzal vádoltak minket, hogy a Jobbikot támogatjuk, ami egyáltalán nem volt igaz. Az igazság az, hogy egyszerűen messze ők a legnagyobb párt azok közül, akik eddig nem voltak hatalmon, és így nem igazán hibáztathatók a Magyarországot sújtó bajokért."

A volt főszerkesztő-helyettes ugyanakkor kiemelte, hogy a Magyar Nemzet bezárása korántsem volt olyan brutális, mint a Népszabadság 2016-os, egyik napról a másikra történő megszűnése. Mint fogalmazott, az újságírók továbbra is szabadon bejárhatnak a szerkesztőségbe és a törvényi előírásoknak megfelelően még két hónapig fizetést is kapnak. Hozzátette:

igazából nem is haragszanak Simicska Lajosra.

A munkatársak és a lap esetleges jövőjével kapcsolatban György Zsombor nem túl optimista. Elmondta, hogy akadtak olyan magyar milliárdosok, akik meg szerették volna szerezni a lapot, és voltak olyan üzletemberek, akiket a szerkesztőség keresett meg ezzel kapcsolatban, de egyik próbálkozásból sem lett semmi:

"Jobban félnek annál, minthogy ujjat húzzanak Orbánnal."

Az újságíró kiemelte: tisztában van azzal, hogy vészesen fogy az idő, és ha nem történik sürgősen pozitív változás, a kollégái pár héten belül elkezdenek új állás után nézni.

A volt főszerkesztő-helyettes a hétvégente megjelenő Magyar Nemzet Magazin átalakításában, kibővítésében lát lehetséges kiutat a reménytelennek tűnő helyzetből. Szerinte, ha a kulturális és életmód témák mellé politikai tartalmat is tesznek a lap hasábjaira, akkor a korábbi szerkesztőség egy részével üzletileg is életképes médiummá alakíthatják azt.

"A másik lehetőség, hogy lemondunk erről az egész országról, és elmegyünk kertésznek"

- tette hozzá keserűen György Zsombor.

Az újságíró szerint a kétharmados Fidesz-kormány alatt amúgy sem lesz könnyű az ellenzéki sajtó élete, és szerinte mindenki, aki a kormánykritikus médiumoknál dolgozik, jobban teszi, ha felkészül a lehető legrosszabb forgatókönyvre.

György Zsombor rámutatott, hogy Orbán Viktor és pártja eddig is ellenségként kezelte a nem fideszes sajtót, ez pedig a kétharmad miatt komoly következményekkel járhat. Szerinte a fideszesek

"nem véletlenül beszélnek vesztesként a sajtóról, és arról, hogy a vesztesek végül elpusztulnak".

(Fotó: Facebook)

Hetilapként indítanák újra a Magyar Nemzetet

A Zoom.hu információi szerint a lap volt munkatársai online hátterű hetilapot hoznának létre."Úgy döntöttünk, nem várunk külső befektetőre, ez az opció úgy tűnik, hogy nem működik. Megpróbáljuk közösségi finanszírozásból folytatni: hetilapot indítanánk, egy vékony online háttérrel. Ebben van most realitás."- mondta György Zsombor, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese a lapnak.