2018. 04. 26. 17:31
MTI nyomán

Újabb lépés a Párkányba tervezett hulladékégető elleni harcban

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága befogadta a Párkányba tervezett hulladékégető elleni beadványt és felkérte az Európai Bizottságot, hogy végezze el az ügy szempontjainak vizsgálatát - erről tájékoztatta a Komárom-Esztergom megyei Közgyűlés tagjait a testület csütörtöki ülésén Zoltai Dániel fideszes képviselő, a beadvány egyik aláírója.

"Az üzem megvalósulása felvállalhatatlan környezeti és egészségügyi veszélyt jelentene az érintett térség lakói számára, amely nem csupán csak Szlovákia, de a város elhelyezkedéséből adódóan a Magyarországon található Esztergom polgárait is érintené"

- áll a magyar nyelven benyújtott petícióban.

A beruházás ellen korábban Esztergom önkormányzata is tiltakozott és egy tanulmányt készíttettek a hulladékégető várható hatásairól, melyet mellékeltek a petíciós bizottsághoz eljutatott beadványhoz.

A dokumentum szerint a műanyag és gumi pirolízis súlyos környezeti kockázatokkal jár, ezért nagyüzemi méretben, gazdaságosan működő technológia jelenleg alig ismert Európában.

A tanulmány rámutatott, hogy "a telepíteni kívánt technológia leírása nyilvánvalóan hamis állításokat tartalmaz", valamint nem ismert a bemenő anyagok mennyisége és minősége, mert egyszer tíz-, máskor húszezer tonnás évi kapacitással számolnak.

A dokumentum összegzésében leszögezték, hogy

"az eljárás ebben a formájában távolról sem felel meg az elérhető legjobb technika (BAT) európai uniós követelményeinek."

A vitatott beruházást korábban két másik tervezet előzte meg, melyek szintén pirolízises eljárással kezelték volna a hulladékot. A létesítmények ellen kezdeményezett petíción egy hét alatt 7537 aláírás gyűlt össze a projektek megvalósítása ellen Párkány és környékén, a párhuzamosan elérhető elektronikus petíciót pedig közel 1700-an írták alá.

Akkor Magyarország, Esztergom önkormányzata és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat is bekapcsolódott a tiltakozásba és a beruházással kapcsolatos ellenérveiket eljuttatták a szlovák környezetvédelmi minisztériumhoz. Mindezek hatására az érintett társaságok visszavonták beruházási szándékukat és a szlovák hatóságok leállították az engedélyeztetési eljárásokat.