Erősek lehetnek a kommunisták Csehországban

Bekapcsolódott Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) is csütörtökön a tavaly októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) között folyó kormányalakítási tárgyalásokba.

A mintegy másfél órás találkozó után Jan Hamáček, a ČSSD elnöke közölte újságírókkal, hogy először ő négyszemközt tárgyalt Andrej Babiš ügyvezető miniszterelnökkel, az ANO vezetőjével, majd csatlakozott hozzájuk Vojtěch Filip, a KSČM elnöke is. 

"Tárgyalásaink a lehetséges kormányzati együttműködésről a jövő héten folytatódnak. A KSCM elnöke úgy mint ma, a jövő héten is csatlakozik hozzánk"

 - tette hozzá Hamáček. A három pártelnök a megbeszéléseik tartalmáról semmi konkrétumot nem volt hajlandó mondani, Babiš és Filip nem nyilatkozott újságíróknak. 

Az elképzelések szerint az új kormányt az ANO és a ČSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a ČSSD-nek a 200 tagú parlamenti alsóházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik fél segítségével kaphatja meg a képviselőházban a bizalmat a kormányzáshoz. A kommunistáknak szintén 15 parlamenti képviselőjük van az alsóházban.

A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt minisztériumot: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális és a mezőgazdasági tárcát vezetnék.