Újabb országokból tiltották ki a magyar sertéshúst

Helló röfik!

A Magyar Idők írja, hogy Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea után Belarusz és Dél Afrika is megtiltotta a magyar sertéshús importját.

Kiss György, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke azt mondta, leginkább Szerbia kiesése fog fájni, mert minden tizedik sertés Szerbián keresztül távozott az országból.

Japán döntése szintén gondokat okozhat, az utóbbi években az ázsiai ország lett az egyik fő piacunk, az árbevétel negyede onnan származott.

„Arról kell meggyőznünk a belpiaci fogyasztókat és a külföldi partnereinket is, hogy az uniós előírásokat betartva olyan garanciákat tudunk biztosítani – akár egyedi nyomon követéssel – amellyel garantálni tudjuk az állatok, illetve a húsáruk mentességét”

 - mondta Kiss.

Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta a magyar sertéshúst

A kitiltás Magyarország teljes területére szól, minden exportőrt érint. Egyelőre csupán Szingapúrral van esély megegyezni arról, hogy ha nem regisztrálnak újabb sertéspestises esetet, a korlátozott régión kívüli húsüzemek előtt ismét megnyílik a szingapúri piac - írták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjára hivatkozva.A lap szerint az ázsiai vevők kiesése érzékenyen érinti a magyarországi húsfeldolgozókat.