Trump fellélegezhet: a képviselőházi bizottság szerint nem játszott össze az oroszokkal

De Moszkva részéről volt beavatkozás.

Az egy évig tartó vizsgálódás után összeállított, több mint 250 oldalas jelentés szerint Oroszország

valóban és többféleképpen beavatkozott az amerikai elnökválasztási folyamatba, bár - mint a republikánus képviselők fogalmaztak - ez nem volt hatékony.

A beavatkozásért a bizottság a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori vezetőit, és a végrehajtó hatalmat, vagyis az előző elnök, Barack Obama kormányzatát teszi felelőssé, mondván, nem reagáltak megfelelőképpen az orosz erőfeszítésekre. Felelősség terheli a demokrata párti elnökjelölt Hillary Clinton kampányának munkatársait is - hangsúlyozta a jelentés. 

A képviselők azzal vádolták meg a hírszerző közösséget, hogy "jelentős mértékű kudarcot vallottak a szakmai fortélyok érvényesítésében", s végső következtetéseikkel azt sugalmazták, hogy Moszkva célja nem Donald Trump győzelemre segítése volt, hanem az, hogy békétlenséget szítsanak az Egyesült Államokon belül. 

A jelentés határozottan leszögezte: a vizsgálat során

nem találtak bizonyítékot arra, hogy "a Trump-kampány összejátszott, egyeztetett vagy összeesküvést szőtt volna az orosz kormányzattal",

s ez akkor is így van, ha voltak kapcsolatfelvételek Donald Trump kampányának egyes tisztségviselői és oroszok, vagy orosz közvetítők között. 
 

Az amerikai elnök azonnal Twitter-bejegyzésben reagált a nyilvánosságra hozott jelentésre. Kiemelte azon megállapítását, hogy "nincs bizonyíték összejátszásra, egyeztetésre vagy összeesküvésre Oroszországgal". Majd hangsúlyozta, hogy

a Clinton-kampány fizette azt a hamis tényeken alapuló dossziét, amelynek állításai nyomán indult meg a vizsgálat.

"Totális boszorkányüldözés! Ennek most véget kell vetni!" - írta mikroblog-bejegyzésében Trump. 

A hírszerzési bizottság demokrata párti tagjai "sietős" munkával vádolták meg az összeállítást készítő republikánus politikusokat. Úgy vélték, hogy

a republikánusok célja a helyzet összezavarása és a Trumpra irányuló figyelem elterelése volt. 

A képviselőház hírszerzési bizottsága ezzel a jelentéssel ugyan lezárta a munkáját, de a szenátus hírszerzési bizottsága és a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság munkája folytatódik a 2016-os elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében.