Nem felhőtlen az öröm Koreában: az ellenzék szerint színjáték a nagy békülés

Mármint a déli ellenzék szerint. Az északi sajnos nem tud nyilatkozni a munkatáborokból.

Megosztottak a dél-koreai pártok a demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban pénteken lezajlott Korea-közi csúcstalálkozóval kapcsolatban, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szabad Korea Párt (LKP) egyenesen

"a béke nevében előadott politikai színjátéknak"

nevezte a történelmi eseményt.

 Az LKP álláspontját Hong Jun Pjo, a párt vezetője tolmácsolta Facebook-oldalán röviddel az után, hogy nyilvánosságra hozták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök tanácskozásának zárónyilatkozatát.
 
A két vezető megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút, Kim Dzsong Un pedig elkötelezettségét fejezte ki pénteken országa nukleáris programjának felszámolása és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett.

65 év után békeszerződést kötne a két Korea, jöhet a teljes atommentesítés

A pénteki tárgyalások végén közös nyilatkozatot tett Kim Dzsongun észak-koreai diktátor és Mun Dzsein dél-koreai elnök. Eszerint együtt dolgoznak majd a félsziget teljes atommentesítéséért, valamint még 2018-ban hivatalosan is aláírhatnak egy békeegyezményt, amivel formálisan is lezárnák a ténylegesen csak 1950 és 1953 között zajló koreai háborút - számol be a CNN.

A dél-koreai konzervatívok vezetője élesen bírálta Mun kormányát, mert az "képtelen volt egyetlen szót is ejteni arról, hogy az Észak feladja nukleáris fegyvereit". A zárónyilatkozatról pedig úgy vélekedett, hogy a dokumentumot Kim diktálta Mun elnöknek.

A kormányzó Demokrata Párt (DP) ezzel szemben történelminek nevezte a nyilatkozatot, amely utat nyit a béke és a feszültség csökkentése felé a Koreai-félszigeten. A párt hangsúlyozta, hogy a záródokumentumban cselekvési tervet rögzítettek az összes kulcsfontosságú kérdésre vonatkozóan, amit a két Koreának végre kell hajtania a jövőben.

A Demokráciáért és Békéért Párt, valamint az Igazság Pártja üdvözölték a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, ütemtervként értékelték a további Korea-közti találkozókhoz.

A kis ellenzéki Bareunmirae Párt szkeptikusan fogadta dokumentumban azt a szókapcsolatot, hogy "teljes atommentesítés". A párt megismételte azt az álláspontját, hogy kézzelfoghatóbb erőfeszítéseket szeretne látni Phenjantól az atomleszerelés terén

Míg a politika pártok különböző álláspontokat képviselnek a csúcstalálkozóval kapcsolatban, az határ észak-koreai részén fekvő Keszong ipari parkban korábban gyárakat üzemeltető üzletemberek ujjongva üdvözölték a csúcstalálkozó kimenetelét, ahogy maga Keszong városa is.

A dél-koreai üzletembereket képviselő egyik csoport közölte: nagy figyelemmel követik a civil szektorbeli együttműködés megkönnyítését szolgáló közös összekötő iroda létrehozását Keszongban, valamint a tervezett infrastrukturális felújításokat és a határon átívelő vasút- és közútvonalakat építését. A munkacsoport hozzátette: a koreai vezetők nyilatkozatai alapján bíznak abban, hogy a keszongi ipari komplexum hamarosan újranyitja kapuit.

A dél-koreai tőkét és az észak-koreai olcsó munkaerőt kombináló komplexum 2004-ben kezdte meg működését, de Phenjan atomtesztjeire válaszul Dél-Korea 2016-ban kivonult onnan. Az ipari komplexum működésének beszüntetésével a dél-koreai cégek saját állításuk szerint

1,5 trillió dél-koreai vont veszítettek,

bár Szöul szerint az az összeg "csak" 786 milliárd von volt (1 forint 4 von).