Nem felhőtlen az öröm Koreában: az ellenzék szerint színjáték a nagy békülés

Nem minden koreai párt van oda Kim Dzsongun északi és Mun Dzsein déli elnök találkozójáért. Persze ez csak az utóbbinak jelent problémát, aki nem zárja "átnevelő táborokba" az ellenzékét.

Megosztottak a dél-koreai pártok a demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban pénteken lezajlott Korea-közi csúcstalálkozóval kapcsolatban, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szabad Korea Párt (LKP) egyenesen

"a béke nevében előadott politikai színjátéknak"

nevezte a történelmi eseményt.

 Az LKP álláspontját Hong Jun Pjo, a párt vezetője tolmácsolta Facebook-oldalán röviddel az után, hogy nyilvánosságra hozták Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök tanácskozásának zárónyilatkozatát.
 
A két vezető megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút, Kim Dzsong Un pedig elkötelezettségét fejezte ki pénteken országa nukleáris programjának felszámolása és a Koreai-félsziget teljes atommentesítése mellett.

65 év után békeszerződést kötne a két Korea, jöhet a teljes atommentesítés

A pénteki tárgyalások végén közös nyilatkozatot tett Kim Dzsongun észak-koreai diktátor és Mun Dzsein dél-koreai elnök. Eszerint együtt dolgoznak majd a félsziget teljes atommentesítéséért, valamint még 2018-ban hivatalosan is aláírhatnak egy békeegyezményt, amivel formálisan is lezárnák a ténylegesen csak 1950 és 1953 között zajló koreai háborút - számol be a CNN.

A dél-koreai konzervatívok vezetője élesen bírálta Mun kormányát, mert az "képtelen volt egyetlen szót is ejteni arról, hogy az Észak feladja nukleáris fegyvereit". A zárónyilatkozatról pedig úgy vélekedett, hogy a dokumentumot Kim diktálta Mun elnöknek.

A kormányzó Demokrata Párt (DP) ezzel szemben történelminek nevezte a nyilatkozatot, amely utat nyit a béke és a feszültség csökkentése felé a Koreai-félszigeten. A párt hangsúlyozta, hogy a záródokumentumban cselekvési tervet rögzítettek az összes kulcsfontosságú kérdésre vonatkozóan, amit a két Koreának végre kell hajtania a jövőben.

A Demokráciáért és Békéért Párt, valamint az Igazság Pártja üdvözölték a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, ütemtervként értékelték a további Korea-közti találkozókhoz.

A kis ellenzéki Bareunmirae Párt szkeptikusan fogadta dokumentumban azt a szókapcsolatot, hogy "teljes atommentesítés". A párt megismételte azt az álláspontját, hogy kézzelfoghatóbb erőfeszítéseket szeretne látni Phenjantól az atomleszerelés terén

Míg a politika pártok különböző álláspontokat képviselnek a csúcstalálkozóval kapcsolatban, az határ észak-koreai részén fekvő Keszong ipari parkban korábban gyárakat üzemeltető üzletemberek ujjongva üdvözölték a csúcstalálkozó kimenetelét, ahogy maga Keszong városa is.

A dél-koreai üzletembereket képviselő egyik csoport közölte: nagy figyelemmel követik a civil szektorbeli együttműködés megkönnyítését szolgáló közös összekötő iroda létrehozását Keszongban, valamint a tervezett infrastrukturális felújításokat és a határon átívelő vasút- és közútvonalakat építését. A munkacsoport hozzátette: a koreai vezetők nyilatkozatai alapján bíznak abban, hogy a keszongi ipari komplexum hamarosan újranyitja kapuit.

A dél-koreai tőkét és az észak-koreai olcsó munkaerőt kombináló komplexum 2004-ben kezdte meg működését, de Phenjan atomtesztjeire válaszul Dél-Korea 2016-ban kivonult onnan. Az ipari komplexum működésének beszüntetésével a dél-koreai cégek saját állításuk szerint

1,5 trillió dél-koreai vont veszítettek,

bár Szöul szerint az az összeg "csak" 786 milliárd von volt (1 forint 4 von).


 

Forrás
MTI nyomán