Már északon is tudnak a Koreai-félsziget teljes atommentesítéséről

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség is beszámolt szombaton arról, hogy az előző napi Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában szó van a Koreai-félsziget teljes atommentesítéséről, és a két ország még az idén lezárja az 1950-53-as háborút, amely csak fegyverszünettel ért véget.

A KCNA Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök pénteki találkozóját "új mérföldkőnek" és fordulópontnak nevezi a két ország kapcsolatában.

A KCNA idézi a demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban lezajlott Korea-közi csúcstalálkozót lezáró közös nyilatkozatot. 

"A közös cél a Koreai-félsziget teljes atommentesítése az atomfegyverekről való lemondással" - fogalmazott a KCNA, amely szerint a két fél megállapodott abban, hogy teljesítik a vállalt kötelezettségeket.

Hírügynökségek rámutatnak arra, hogy a phenjani központi sajtóorgánumok híreiben nemigen szokott megjelenni az "atommentesítés" kifejezés, s bár ez szerepelt a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában, maga Kim Dzsongun nem tett bejelentést arról, hogy országa lemond az atomprogramról. Az észak-koreai állami médiában elhangzottak táplálják a reményt, hogy a két ország közös erőfeszítéseket fog tenni az eddig elérhetetlennek tűnő cél megvalósítása érdekében.
 

Forrás
MTI