Évekig futhat az állam a kamupártok által lenyúlt pénzek után

Kösz, Fidesz!

Emlékezetes, a 2018-as országgyűlési választáson 23 párt neve szerepelt, többségükről már jóval a voksolás előtt tudni lehetett, hogy teljesen esélytelen, a protestszavazatok szétforgácsolására és a választási csalások megkönnyítésére az arénába dobott kamuformációról van szó.

Annak ellenére, hogy a Jobbik már a választási rendszer módosítása óta szorgalmazta, hogy szűrjék ki ezeket az alakulatokat a rendszerből, mivel a Fidesznek jól jöttek a szélhámosok, nem történt érdemi változás a szabályozásban, ennek pedig most újfent az adófizetők isszák meg a levét.

16 pártnak ugyanis még az 1 százalék megugrása sem sikerült, vagyis nekik vissza kell fizetniük a kampányra kapott támogatás összegét:

a hatóságok azonban bottal üthetik a nyomát a nagyjából 3 milliárd 61 millió 716 ezer forintnak.

A kamupártoknak a választási eredmény kihirdetése után 15 napjuk volt önkéntesen visszafizetni az összeget, ezután indul a behajtás. A tartozás a Magyar Államkincstár felé áll fenn, amely a NAV-on keresztül hajtja ezt be,

ám a végrehajtás rendkívül hosszadalmas lesz, akár két-három évet is igénybe vehet.

Ha a NAV behajtása nem vezet eredményre, a pártvezető tisztségviselőinek saját vagyonukból kell visszafizetniük a kampánytámogatást.

Az a kamupárt, amelyik eleve tudta, hogy ő fölveszi a kampánytámogatást, de ezt nem is akarja visszafizetni, ott valószínűleg olyan vezető tisztségviselők vannak, akiknek semmilyen végrehajtható vagyonuk nincsen.

Van olyan alakulat, ami még a 2014-ben kapott 300 millió forinttal sem tudott elszámolni.

7000 forintos órabéren másolták a hamis ajánlóíveket a hajléktalanok

Azt eddig is egyértelműen tudni lehetett, hogy az országos listaállítás után járó százmillió forintos támogatásra pályázó, majd teljesítmény nélkül eltűnő kamupártok az ajánlóíveiket is törvénytelen módon szerzik. A hvg.hu-nak viszont most több forrás is megerősítette, hogy többek közötthajléktalanok másolták az íveket, óránként 7000 (!) forintért.