Pofátlanul húzták le Érdet Tiborczék partnerei

Beltéri lámpákkal oldották meg a közvilágítást, majd ráfogták az egészet egy kamucégre.

Érden korábban az E-Star üzemeltette a közvilágítást, ám 2011 végére a város súlyos problémákat talált a cég számlázási és üzemeltetési tevékenységénél, ezért 2012-ben szerződést bontottak, majd sürgősen, közbeszerzés nélkül megbízták az E-Star egyik korábbi, 2011-ben kirúgott vezetőjének, Makra Józsefnek a Grep Zrt. nevű cégét. A mikrovállalkozás mindössze négy főt foglalkoztatott, 2013-ban viszont beindult a szekere: ekkor kezdett az OLAF dokumentumai szerint közösen nyomulni a Tiborcz-féle Eliossal, összejátszva az adófizetők lehúzására.

Érd 2013-ban üzemeltetési és lámpafelújítási szerződést írt ki, amit nyílt közbeszerzésen a Grep nyert meg, a becsült összegnél százmillióval drágábban, 550 millió+áfáért.

A Grep ezután egy szlovák cégtől, az Osramtól rendelt 5800 darab lámpát - de olyanokat, amik beltérre valók, ezért új lámpatest vagy elektronika kellett volna ahhoz, hogy alkalmasak legyenek a kültéri világításhoz.

A vásárláskor még egy kamucéget is közbeiktattak: egy tetoválóművész tulajdonában álló, autószereléssel foglalkozó Takta Mobil nevű cég vette meg a lámpákat a szlovákoktól, majd adta tovább a Grepnek. Az Osram későbbi vizsgálata szerint a lámpák foglalatainak egy részét eltávolították, hogy bele tudják feszegetni őket a nem passzoló foglalatokba.

2015-ben a Grep jelezte az önkormányzatnak, hogy tud egy jobb megoldást, mert "a jelenlegi technológia fejlesztéseknek köszönhetően olyan új LED-es technológia érhető el, amely alapján további megtakarításokat realizálhat a város."

Érd 2016 októberében kiírt egy újabb közbeszerzést lámpacserére és 15 éves üzemeltetésre, ezúttal 1,54 milliárd forintos becsült értékben, ezen egyetlen jelentkező indult: a Grep.

T. Mészáros András polgármester akkor azt nyilatkozta, az évekkel ezelőtti közvilágítási modernizáció során bizonyította hozzáértését és elkötelezettségét, korrekt szakmai kapcsolat alakult ki a vállalat és a település között.

Az első körben elrontott rendszer miatt egyébként perek is indultak: komikus módon a Grep azt állította, a szlovákok hibás lámpákat küldtek nekik, azért lett ilyen a világítás. Beperelték a kamucéget is, hogy magukat mentsék, ám abból idő közben fantomcég lett, így nem lehet rajta behajtani a százmilliókat.

Érd mindenesetre azóta uniós pénzből némi napelemes közvilágítást is akart tavaly. Itt szintén pocsékul sikerült a közbeszerzés, mert ismét csak egy érvényes ajánlat érkezett, a Grepé. A 24.hu nemrég arról írt, hogy ők így most például az Elios-hoz képest 3-5 szörös áron szerelték fel épp ugyanazokat a típusú lámpákat.

A teljes cikk az Indexen olvasható.

Portálunkat a cikk megjelenése után megkereste az érdi önkormányzat által megbízott ügyvédi iroda, cáfolva az Index és a 24.hu egy-egy állítását. Mint írják, a százmilliós különbség a becsült összeg és a kifizetett összeg közt abból adódott, hogy előbbi 4 évre vonatkozott, a szerződést viszont 5 évre kötötték.

(Fotó: erdmost.hu)