Mindent betartottak, ezért nem tárgyalnak újra az iráni atomprogramról

Trump nem tiszteli a megállapodást.

Irán nem vizsgálja felül az egyezményt, amely évekkel ezelőtt jött létre, és amelyet végre is hajtott - közölte Mohamed Dzsavád Zaríf a YouTube videomegosztóra feltöltött egy üzenetében.

Az iráni külügyminiszter kijelentette: az Egyesült Államok folyamatosan megsérti az atomalkut, különösen azzal, hogy nyomást gyakorol másokra annak megakadályozása érdekében, hogy befektessenek Iránban.

Zaríf megnyilvánulása reagálás arra, hogy Donald Trump amerikai elnök lényegében ultimátumot adott az Egyesült Államok európai szövetségeseinek, hogy "javítsák ki" a szerinte katasztrofális egyezményt. Az amerikai államfő május 12-ig adott időt erre az európai államoknak, ellenkező esetben visszavonja az Irán elleni amerikai gazdasági szankciók feloldását.

Az Iránnal kötött egyezményt aláíró európai államok több alkalommal is megpróbálták meggyőzni Trumpot a megállapodás fenntartásáról, indoklásuk szerint ugyanis Teherán mindeddig betartotta és végrehajtotta az alkuba foglalt kötelezettségeit. Több amerikai hírszerzési elemzés is erre a következtetésre jutott - jegyezte megy a Reuters hírügynökség.

A több mint egy évtizeden keresztül folytatott tárgyalások révén 2015-ben kötött megállapodást célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. Az Irán által vállalt kötelezettségért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja az iszlám köztársaság ellen hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat, aminek révén az ország visszatérhet a világgazdaság szereplői közé. Az egyezményt az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország), Németország és az EU kötötte meg Iránnal.

Az atomalkut Izrael vezetése a kezdetektől fogva ellenzi, Jeruzsálem szerint Irán nem adta fel katonai célú atomprogramját. Az Egyesült Államok az egyezményt Barack Obama volt amerikai elnök kormányzása alatt írta alá, Donald Trump azonban már a megállapodás felmondásával kampányolt.