Bayer: anyjába mindenki, minél távolabb kell tartani magunkat az ótvaros Európai Uniótól

Az Echo TV-ben fejtette ki meglátásait a Fidesz megmondóembere.

Egy javaslat szerint jóval kevesebb uniós forrás járna a következő költségvetési ciklusban azoknak a tagállamoknak, melyek nem tartják be a jogállami kereteket.

Elemzők szerint Magyarország egyértelmű vesztese lehetne az új szisztémának, Orbán Viktor már jelezte, készen áll tárgyalni a javaslatról.

Bayer Zsolt, a Fidesz házi publicistája kevésbé volt ilyen visszafogott: a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Echo TV Háttérkép című műsorában zárszóként kiosztotta az európai politikusokat, és azt mondta minél távolabb kell kerülnünk az Uniótól.

Bayer szerint azok "a hülye gazemberek" beszélnek a magyar jogállamiság hiányáról, és állítják, hogy Magyarországot most fel se vennék az EU-ba, akik ha most jelentkeznének a 177, a 140 meg a 190 százalékos államadósságukkal az unióba, akkor "az anyjukba lennének elzavarva". 

Bayer állítása már itt sem pontos, hiszen az államadósság maximális arányát (a GDP 60%-a) a konvergenciakritériumok tartalmazzák, melyek nem az uniós csatlakozásnak, hanem az euró bevezetésének feltételei - ehhez az övezethez Magyarország a mai napig nem csatlakozott.

Bayer így folytatja:

"Na. Édesanyjába mindenki, libasorba áll, oszt' eltakarodik. És én már csak arra vagyok kíváncsi amúgy, hogy meddig lesz ez az egész, ótvaros konglomerátum fönntartható. De készüljünk arra, hogy akkor fogunk előbb-utóbb jól járni, ha minél távolabb tartjuk magunkat tőle."

(Ha nem indul a videó, ide kattintva lehet megnézni.)